Nagy pénz, nagy felelősség: Kínában halálra ítéltek egy bankárt sikkasztás miatt

Talán nem is lenne olyan embertelen azokat pellengérre állítani, akiknek nagy vagyon és felelősség összpontosul a kezükben és azt a többségi társadalom kárára, önnön meggazdagodásukra fordítják. Talán a 2008-2009-es globális pénzügyi válság végkifejlete is másképp nézett volna ki (értsd: a felelősök még csak börtönbe se kerültek).

Ma jelentették be Kínában, hogy kivégzik a pácban lévő kínai Hengfeng Bank korábbi vezetőjét mert illegálisan 100 millió dollárt sikkasztott el mialatt a szervezete a csőd szélén táncol. A Henfeng a sokadik az évben a kínai bankok sorában, amelyet Peking államosítani kényszerült.

Jiang Xiyun, volt CEO, bűnei között szerepel még a kenőpénzek elfogadása és könyvelési trükkök alkalmazása.

A Hengfeng Bank korábban a hónapban azt jelentette, hogy 1 milliárd részvényt tervez kibocsátani, hogy így maradjon a felszínen. A számlát a kínai állam fogja állni és ezzel a Henfeng Bank megmentése lesz a legdrágább az évben. A Bloomberg írja:

A Jantai Népbíróság Jiang Xiyunt 754 millió jüan (108 millió dollár) értékű Hengfeng bankrészvény áthelyezése miatt ítélték el a személyes számlájára, amit 2008 és 2013 között bonyolított le. A csütörtöki döntés értelmében további 60 millió jüan kenőpénzt is elfogadott egy másik bankvezetővel együtt. A halálos ítéletet át lehet konvertálni életfogytig tartó szabadságvesztésre, ha a személy a megadott időszak alatt jó magaviseletet tanúsít.

Kínában a halálos ítéleteket életfogytig tartó börtönbüntetésre lehet változtatni, ha az elítélt valóban megbánja bűneit.

A bank a mentőakció keretében 14 milliárd dollárnyi részvényt kellett értékesítsen vagyonkezelő társaságoknak és egy tartományi állami kézben lévő eszközkezelőnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük