Több tekintetben is nagyhatalomnak számít Csehország

A világon működő összes kripto-ATM csaknem egyharmadát a prágai székhelyű General Bytes gyártotta – derül ki a Coin ATM Radar adataiból. Csehország ezzel már több mint 2500 legyártott kioszkért felel.

Gyorsan nő a számuk

A platform szerint jelenleg 8159 kriptováltó automata üzemel világszerte. Ez csaknem 30%-os növekedést jelent az év elejéhez képest.

Ebből az is látszik, hogy az újonnan telepített ATM-ek száma nem mutat korrelációt a kriptopiacok állapotával vagy a bitcoin árfolyamával. Sokkal inkább egy exponenciálisan növekvő tendencia figyelhető meg.

Talán ennél is érdekesebb, hogy ha tapasztalt előállítót keresünk, nem kell messzire mennünk. A csehek a világ második legnagyobb gyártójának számítanak az amerikai Genesis Coin után.

Kriptográfiai központ Közép-Európában

A 2015-ben alapított General Bytes által gyártott több mint 2500 bitcoinautomatájából Magyarországra is jutott. A hazánkban elérhető ATM-ek java része az ő égiszük alatt készült.

A kioszkok számát tekintve szintén élen jár a közép-európai régió. A legtöbb üzemeltetett ATM országok szerinti 10-es listáján ott szerepel Ausztria, Svájc, Csehország és Lengyelország is. Magyarország e tekintetben a 18. helyet foglalja el Románia és Szlovákia után, Ukrajna előtt.

Ha az adatokat az ország területére vetítjük, akkor a csehek még az Egyesült Államokat is megelőzik. Ez előbbi országban 10.000 négyzetkilométerre durván 8,4 ATM jut, míg az amerikaiak 6,3 ATM/10.000 km2 sűrűséggel büszkélkedhetnek.

Sajnos bár az ATM-ek számát ismerjük, azok forgalmára vonatkozóan nem találtam adatokat. Én például – miután az elérhető weboldalon elkezdtem megfigyelni – szomorúan vettem tudomásul, hogy a kassai (Szlovákia) vasútállomás bitcoinautomatáját (amelynek meglétét az állomás főbejáratánál a legnagyobb reklámfelületen veheti tudomásul naponta nagyjából 30.000 ember) egy hete rajtam kívül senki nem használta.

Az automaták nagy előnye, hogy féltett személyes adatok megadása nélkül teszi lehetővé az átváltást, ezáltal valamilyen szintű magánélet-védelmet biztosítanak. Hátrányként azonban a magasabb váltási költségeket lehetne felróni, amely nem ritkán a váltandó összeg jelentős hányadát felemésztheti.

Nonprofit egyesület a bitcoinért

Visszatérve a csehekhez – fővárosuk egy élénk és dinamikus kriptopénzközösséggel rendelkezik. Rendszeresek a meetupok, konferenciák és találkozók. Az országban egy kriptoanarchista csoport is működik Paralelní Polis néven, amely a kriptopénzekből ihletet merítve és azok felhasználásával céljául tűzte ki, a társadalom szabad, független és innovatív fejlődéséért való küzdelmet.

Ők voltak – pontosabban pozsonyi testvérszervezetük – azok, akik 2018 júliusában „meghackelték a Szlovák Nemzeti Bank épületét”, és egy bitcoinlogót vetítettek ki rá az éjszaka közepén.

Talán kevesen tudják, de a Trezort gyártó SatoshiLabs vagy a világ 9. legnagyobb bányász pooljának számító SlushPool is a második szomszédban székel.

Nem muszáj átváltani a kriptót

Amennyiben olyan várost keresnénk, ahol fiat valuta használata nélkül is le tudjuk élni az életünket, Prága tökéletes választás. A coinmap.org adatai szerint a cseh fővárosban több mint 170 elfogadóhelyen – éttermekben, kocsmákban, egyéb szórakozóhelyeken, szállodákban, ügyvédi irodákban stb. – fizethetünk bitcoinnal vagy más kriptovalutával.

Ráadásul a közüzemi számlákon sem kell törnünk a fejünket. Ahogy arról korában a Bitcoin Bázis is beszámolt, Csehország legnagyobb energiaszolgáltatója a kriptopénzekben történő fizetést is lehetővé tette már két évvel ezelőtt.

A prágai listán természetesen nem feltétlenül szerepel az a temérdek webáruház (köztük a szintén cseh Alza is), amelyek révén már szinte tényleg minden elérhető kriptopénzekért cserébe.

Összehasonlításképp: a nagyjából 400.000 lélekkel többet számláló Budapesten a CoinColors.co hazai kriptoportál erre vonatkozó listája szerint 14 helyszínen fogadnak el kriptopénzeket alternatív fizetési lehetőségként.

Nem meglepő, hogy több hírportál – köztük a közép-európai ügyekkel foglalkozó Kafkadesk.org is korábban úgy hivatkozott Prágára, mint a leginkább kriptobarát városra.

Látható tehát, hogy vannak olyan országok a világban, ahol az innovatív fejlesztéseket és pénzügyi megoldásokat hamar magáévá tudja tenni a társadalom. Fontos lenne, ha Csehország példája nyomán minden vállalkozás tudatosítaná, hogy bár macerás lehet a fizetési módok diverzifikálása, mégis nagyobb függetlenség és szélesebb fogyasztói réteg érhető el általa.

(Kiemelt kép: General Bytes BTC-automata a Paralelní Polis épületében. Forrás: Facebook.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük