Nagylelkű a brit kormány: a vállalkozások számláinak felét kifizeti

A brit kormány átvállalja a brit vállalkozások megugró energiaszámláinak közel felét, hogy azok ne menjenek csődbe – jelentették be a miniszterek.

A brit kormány bemutatta az új energiaszámla támogatási rendszert, amely kedvezményt biztosít a nagykereskedelmi gáz- és villamosenergia-árakból minden nem háztartási fogyasztó számára, beleértve az összes brit vállalkozást, az önkéntes szektort, például a jótékonysági szervezeteket, valamint a közszférát, például az iskolákat és a kórházakat.

A miniszterek szerint az októbertől működő rendszer a háztartások számára már bevezetett energiaár-garanciával “egyenértékű támogatást” nyújt a vállalkozásoknak és az intézményeknek.

A támogatott nagykereskedelmi ár várhatóan 211 font (97787 forint) lesz megawattóránként (MWh) a villamos energia esetében és 75 font (34758 forint) a gáz esetében.

Ez körülbelül a szabadpiacon várható nagykereskedelmi ár fele, és megegyezik a háztartások energiaszámláira vonatkozó, két évig érvényes felső határral. A vállalkozásokra vonatkozó támogatási rendszer hat hónapig marad. A kormány a program lejárta után eldönti, hogyan folytassa a legkiszolgáltatottabb vállalkozások támogatását.

Liz Truss miniszterelnök úgy nyilatkozott: “Megértem, hogy a vállalkozásokra, a jótékonysági szervezetekre és a közszféra szervezeteire óriási nyomás nehezedik az energiaszámlák miatt, ezért azonnali lépéseket teszünk, hogy támogassuk őket a tél folyamán, és megvédjük a munkahelyeket és a megélhetést. Ahogyan a fogyasztók számára is tesszük, az új rendszerünk októbertől alacsonyan fogja tartani az energiaszámláikat, biztonságot és nyugalmat nyújtva számukra”.

A vállalatok üdvözölték a döntést

Kwasi Kwarteng kancellár elmondta: “Azért léptünk közbe, hogy megakadályozzuk a vállalkozások összeomlását, megvédjük a munkahelyeket és korlátozzuk az inflációt. A hazai energiaellátás fellendítésére irányuló terveinkkel biztonságot nyújtunk az ágazatnak, növekedést a gazdaságnak, és jobb üzletet biztosítunk a fogyasztóknak.”

A kereskedelmi csoportok üdvözölték a támogatást, de sokan aggódtak amiatt, hogy az nem lesz elég, illetve nem tart elég sokáig.

Matthew Fell, a Brit Iparszövetség (Confederation of British Industry) vezető politikai igazgatója a következőket mondta: “Üdvözöljük a kormány gyors és határozott fellépését, amellyel a nehéz helyzetben lévő vállalkozások számára egy hosszú távú problémára rövid távon jelentős megoldást kínál.”

Shevaun Haviland, a Brit Kereskedelmi Kamarák főigazgatója szerint a hat hónapos támogatás “nem elegendő a jövőre vonatkozó tervek elkészítéséhez, és egyes vállalkozásoknak továbbra is nehézséget okoz majd a számlák kifizetése”.

További kapcsolódó cikkeink: