“Nagyon, nagyon szkeptikus” a német pénzügyminiszter a Facebook Libra kapcsán

Olaf Scholz (képen) német pénzügyminiszter nem veti el az elektronikus euró ötletét, de a Facebook Libra pénzéből nem kér és a Facebook jobban tenné, ha távol maradna a pénzkibocsátástól.

Scholz: Németországnak e-euró kell, nem Libra

A WirtschaftsWoche német pénzügyi magazinnak nyilatkozva Scholz német pénzügyminiszter elmondta, örömmel nyugtázna az e-euró bevezetését:

“Egy ilyen típusú fizetési rendszer jó lenne Európának, mint pénzügyi központ és könnyen lehetne integrálni a világ pénzügyi rendszerébe.”

Ezzel szemben Scholz újra rosszallásának adott hangot a Facebook Libra tokenje kapcsán. Scholz nincs egyedül véleményével, ugyanis a francia pénzügyminiszter szintén hasonlóan vélekedik a vállalati pénzről:

“A nemzeti szuverenitás legfontosabb eleme a pénzkibocsátás: soha nem bíznánk egy privát vállalatra.”

Scholzot egy héttel korábban Tim Cook, az Apple CEO-ja követte a Libra trollkodásában kijelentve, nem kedveli a Libra projektet és szerinte túl veszélyes, ha nem kormányok és központi bankok kezében a pénzkibocsátás fennhatósága.

“Nem érzem magam kényelemben akkor, ha egy privát entitás egy modern pénzt tud létrehozni,” nyilatkozta az Apple CEO a francia Les Echos újságnak. Hozzátette, az Apple soha nem vetemedne hasonló lépésre, mint a Facebook.

A hivatalos ütemterv a Libra indulására nincs, Mark Zuckerberg, Facebook CEO ezt korábban már megerősítette, de egy nem konfirmált ütemterv szerint 2020 második negyedévében várható.

Eközben szintén múlt heti kapcsolódó hír, hogy a PayPal hivatalosan is kilépett a Libra Szövetségből, ami a Libra token 100 tagú kormányzó szerve lesz.