Nagyot kaszált idén a SEC – 4,68 milliárd dollár büntetést szabott ki

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2020-ban a SEC 4,68 milliárd dollárnyi büntetést osztott ki, melyek többségét valamilyen kriptovalutával kapcsolatos vállalat kapta.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) végrehajtási osztálya eddig több mint 4,68 milliárd dollár bírságot szabott ki az idei évben, melynek több mint egynegyedét a be nem jegyzett ICO-k kapták. A legnagyobb büntetés minden kétséget kizáróan a Telegramot és hányattatott sorsú Gram tokent sújtotta.

Eddig összesen mintegy 1,26 milliárd dollárnyi büntetést fizettek a cégek a SEC-nek be nem jegyzett elsődleges token kibocsátásokból (ICO).

A SEC végrehajtási osztályának igazgatója, Stephanie Avakian kijelentette:

“A Bizottság összesen mintegy 4,68 milliárd dollár összegű kártérítést és büntetést szabott ki, ez az eddigi legmagasabb összeg.”

8 ICO ügyében járt el a SEC

A részleg nemrég hozta nyilvánosságra a 2020-as pénzügyi év átfogó jelentését, amelyből kiderül, hogy a hivatal 8 ICO ügyében szabott ki bírságot, melyek között a Telegram is szerepel.

2019 októberében a SEC sürgősségi pert indított a Telegram ellen a Gram token miatt. A Telegram és a SEC végül megállapodtak abban, hogy Pavel Durov cége 1,2 milliárd dollárt visszaad a befektetőknek, és 18,5 millió dolláros bírságot fizet a tőzsdefelügyeletnek. A Telegram befizetése a SEC által beszedett teljes összeg 26%-át tette ki.

2019-ben a Kik vállalat sem úszta meg. A SEC panaszt nyújtott be ellene be nem jegyzett értékpapír értékesítése miatt. A cég 5 millió dollárt fizetett a szervezetnek. További hat ICO projektre csapott le a SEC, ezek voltak a Bitclave, a Shopin, a NAC Foundation, az Unikrn, a Boon Tech és a Bitcoiin2Gen. A NAC Foundation ellen indított eljárás azonban még nem zárult le, mivel az alapítvány a San Francisco-i Legfelsőbb Bírósághoz fordult. Azt állítja, hogy a SEC aljas módon megtévesztette még a bíróságot is.

Összesen 715 esetben lépett fel a tőzsdefelügyelet, mely ügyek között szerepel piaci manipuláció, illetve korrupciós ügy is. A SEC által begyűjtött 4,68 milliárd dollárból 600 millió dollár került vissza a befektetőkhöz.

Ennél talán csak az az érdekesebb, hogy a SEC bejelentő programjában résztvevő feljelentők busás jutalomban részesültek. 39-en 175 millió dollárt kaptak. Három héttel ezelőtt a SEC egyetlen bejelentőnek 114 millió dollár jutalmat adott fáradságos munkájáért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.