A kriptotőzsdék napi volumene 2021 óta először érte el a 100 milliárd dollárt

A központi tőzsdék (CEX) napi kereskedési volumene 2021 vége óta nem látott csúcsra emelkedett.

Március 8-án a főbb központosított tőzsdék napi kereskedési volumene elérte a 99,7 milliárd dollárt, szemben a február eleji 24 milliárd dollárral.

Évek óta nem látott napi kereskedési volumen

A kriptopiac figyelemre méltó mérföldkövet ért el, miután a tőzsdék napi kereskedési volumene idén először közelítette meg a 100 milliárd dollárt. Ilyen csúcsot 2021 novembere óta nem láttak a kriptotőzsdék.

A napi tőzsdei forgalom története során csak kevesebb mint két hónapig volt ilyen magas érték fölött, és ennek az időnek a nagy része a 2021-es bikapiac idejére esik. A kriptokereskedési tevékenység november óta tartó folyamatos növekedése, és a közelmúltbeli gyors emelkedés intenzív piaci részvételt és növekvő befektetői érdeklődést jelez.

 

volumen,
Napi kereskedési volumen (7 napos mozgóátlag). Forrás: The Block

A napi kereskedési volumen megugrása a piaci likviditás jelentős emelkedését és a befektetők számára a dinamikus piaci mozgásokból való tőkésítés potenciális lehetőségeit teremti meg, ami élénk kereskedési környezetet jelez.

Míg a napi kereskedési volumen az elmúlt napokban látványos növekedést mutatott , a havi kereskedési volumen az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedett. A tőzsdéken 2023 decemberében a havi forgalom 2022 vége óta először törte át az 1 billió dolláros határt.

Kriptotőzsdék havi kereskedési volumene. Forrás: The Block

A kereskedés nagy része a Binance, az UpBit, az OKX és a Coinbase platformokon zajlik. A Binance a legnagyobbaknál közül is kiemelkedik, mivel körülbelül 43%-os piaci részesedéssel rendelkezik. A kereskedés intenzitását mutatja, hogy a megnövekedett érdeklődés miatt a Coinbase rendszere többször is technikai problémákkal küzdött.

A volumen növekedése erős összefüggést mutat a 9 új Spot Bitcoin ETF elindításával és a Grayscale Bitcoin Trust ETF átalakításával. Az ETF-ekbe mintegy 170 000 BTC BTC Price BTC Price nettó beáramlás érkezett, 11,4 milliárd dollár értékben. Az összes ETF kezelt összvagyona 50 milliárd dollár fölé emelkedett, míg a kumulált volumen hamarosan eléri a 100 milliárd dolláros határt.