Nápoly polgármestere tartományi kriptovaluta indítását tervezi

Luigi de Magistris, Nápoly polgármestere egy szenvedélyes Facebook bejegyzésben ígérte meg követőinek, hogy tartományi kriptovalutát indít ami felszabadítja a városát a “délellenes diszkrimináció” és “tisztességtelen” adósságteher alól.

De Magistris szerint a kriptovaluta bevezetése egy háromlépcsős akcióterv része lenne, mely révén Nápoly visszanyerné politikai és pénzügyi függetlenségét. Nápoly a déli Campania régió központja.

A tegnapelőtti politikusoktól megszokott szótiráda nem sok konkrétumot említ a tervvel kapcsolatban, de a polgármester korábban egy CoinTelegraph interjú során már beszélt egy a város gazdasági teljesítményéhez kötött tartományi kriptovaluta bevezetéséről. Az erre a célra felállított munkacsoportról még a tartományi adminisztráció hivatalos honlapja is beszámolt.

A polgármester legfrissebb posztja újabb adalékként szolgál a tartományi kriptovaluta bevezetéséhez a déli régiók önrendelkezési jogának visszaállítása érdekében a “Rómában uralkodó potentátok” ellen. A régiós hatalomgyakorlás megerősítése tett törekvések nem előzményektől mentesek. Olaszországban az északi és a déli régiók között mélységes gazdasági szakadék húzódik.

De Magistris szerint a központi kormány az észak malmára hajtja a vizet:

“Egy nyilvánvalóan délellenes kormány, mely a Lombárd – Velence tengelyt erősíti… és azon dolgozik, hogy az erőforrások nagy részét a gazdagnak játssza át, mindössze alamizsnát kínálva a délnek, egy történelmi kihívást kell kezdeményeznünk, amire eleddig nem gondolt és sose kívánt senki se bevezetni.”

A polgármester kikelt a város hitelezői ellen is kijelentvén, Nápoly nem ismeri el az adósságot — mivel “rothadt” fizetőeszközben, az euróban van elszámolva, “sőt mi több áldozatok vagyunk és jóvátétel illet minket ahelyett hogy adósságot fizetünk vissza a hódítóknak!”

Nápoly polgármestere

De Magistris 2011 óta Nápoly polgármestere és egy eladósodott, a hulladék-botránytól és maffiaérdekeltségektől szenvedő várost egy turistákkal tömött várossá varázsolt. De Magistris nyíltan beszél a résztulajdonlás innovatív formáiról, ami összecseng a hagyományos gazdasági struktúrákat megvető blokklánc alapú, elosztott és ösztönző gazdaságon alapuló tokenizált ökoszisztémákkal.

A kriptoforradalom és az autonóm alapokon nyugvó kormányzás sokszor kéz a kézben jár és segítheti a szecesszionista regionális törekvéseket a központi kormányokkal szemben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük