“Nem a Wall Streetet próbáljuk megcélozni” – interjú a Tether technológiai vezetőjével

A CryptoPotato csapata exkluzív interjút készített a Tether technológiai igazgatójával, Paolo Ardoino-val, aki többek között beszélt a stabilcoinokról, a növekvő versenyről, a vállalat terveiről, de még arról is, hogy hogyan kezelte a Bitfinex a világ legnagyobb kriptohackjét.

Paolo Ardoino a Bitfinex és annak stabilcoinja, a Tether (USDT) technológiai vezetője. Ardoino már közel nyolc éve dolgozik a vállalatnál, magát innovatív informatikusként és kreatív geekként jellemzi. A CryptoPotato a Paris Blockchain Week konferencián találkozott Ardoino-val, az interjún pedig szó esett a stabilcoinok, valamint a Bitfinex kriptotőzsde jövőjéről is.

„Nem igazán foglalkozunk a DeFi-vel”

Ardoino elárulta, hogy továbbra is folytatni szeretnék a jelenlegi projektjeiket, és nem tervezik a DeFi vagy a bankok, de más pénzintézmények megcélzását sem:

“Azért lehetünk ilyen sikeresek, mert az emberek használják a kriptovalutánkat. Elmész Törökországba, Venezuelába, Argentínába, Brazíliába, Latin-Amerikába, vagy akár Indiába – bárhová mész, még Dubaiban is találsz valakit, aki elfogadja az USDT-t fizetőeszközként.”

A technológiai vezető arról is beszélt, hogy a Tether anélkül lett ilyen sikeres, hogy reklámozniuk kellett volna a kriptovalutát, állítása szerint a vállalat semmit nem költött marketingre.

“A Tetherrel kapcsolatban csak azt tudom elmondani, hogy folytatjuk, amit most is csinálunk. Egy olyan eszközt kínálunk az embereknek, amely segíti őket. Nem igazán foglalkozunk a DeFi-vel… Nem igazán a bankokat próbáljuk megcélozni, de még csak nem is a Wall Streetet.”

A vállalat nem tervezi tőzsdére vinni a Tethert

Ardoino szerint a Tether teljes megszólítható piacát a világ 2 milliárd bankszámla nélküli embere alkotja. Arra a kérdésre, hogy miért lehet ilyen sikeres a Tether, a technológia vezető Törökországot hozta fel példaként: „a török líra (Törökország valutája) csak az elmúlt hat hónapban elvesztette értékének 50%-át – ez egyszerűen őrület.” Valutájuk brutális gyengülése után a törökök tömegesen fordultak a bitcoin és a Tether felé. Ardoino arról is beszélt, hogy nem tervezik tőzsdére vinni a Tethert:

“Büszke vagyok arra, hogy a Tether nem tervezi a tőzsdére lépést… Továbbra is segíteni szeretnénk a felhasználóinknak, vagyis a kevésbé szerencsés embereknek. És ez az, amire véleményem szerint a bitcoin is tanít minket.”

Az interjú során arról is szó esett, hogy bár nagy a verseny, az igazi kihívás akkor kezdődik, amikor egy kriptovaluta piaci kapitalizációja eléri a 10 vagy 15 milliárd dollárt.

“Kifejezetten sok új stabilcoin van a piacon. Én azt mondanám annak, aki elkezdene saját stabilcoint kibocsátani – ez mind csak móka és kacagás, amíg el nem éri a 10-15 milliárd dollárt. Onnantól csak egyre nehezebb lesz. Szóval ami igazán fontos, az a likviditás és az érme stabilitása.”

A Bitfinex a világ legnagyobb kriptohackjét is átvészelte

A 2017-es bikapiac idején rengeteg olyan kriptotőzsde volt, amely ma már nem létezik. A Bitfinex az egyik, amelyiknek sikerült átvészelnie ezt az időszakot, ráadásul úgy, hogy 2016-ban közel 120 000 BTC-t loptak el a tőzsdéről. Ardoino arról is beszélt, hogy hogyan tudták átvészelni ezt az időszakot. Érdemes egyébként megemlíteni, hogy Paolo Ardoino pontosan akkor lett a Bitfinex technológia igazgatója, amikor a hackertámadás történt.

„A visszatérésünk története szerintem igazán szép. Miután meghackeltek minket, hét napba telt, mire visszakaptam a platformot. Régi szervereket kellett telepítenem egy teljesen új környezetbe. Miközben én azon dolgoztam, a csapat kitalált egy helyreállítási tervet. És ha belegondolsz, ez a helyreállítási terv volt az első tényleges innovációnk” – kezdte Ardoino arra a kérdésre válaszolva, hogy hogyan tudtak talpra állni a hackertámadás után. “Általában a bajba jutott vállalatok a bankoktól vesznek fel hitelt… Mi más megközelítést választottunk. Segítséget kértünk a felhasználóinktól, világosan elmondva, mi történt. Aztán pedig igazán magabiztos módon tudatosítottuk bennük, hogy ha újra megbíznak bennünk, akkor mi nem fogjuk újra elárulni ezt a bizalmat, és a Bitfinexet ismét a világ egyik legjobb tőzsdéjévé fogjuk tenni.”

Idén februárban tartóztatták le a hackereket

6 évvel a hackertámadás után, 2022 elején a hatóságoknak végre sikerült letartóztatniuk a két hackert, Ilja Lichtensteint és Heather Morgant. Ardoino a letartóztatásuk éjszakájára visszaemlékezve elárulta, hogy hatalmas megkönnyebbülés volt számára:

“Soha nem vesztettük el a reményt. Tudtunk a fejleményekről, de természetesen nem tudtuk, hogy kik az elkövetők. Aznap este, amikor kiderült, egész éjszaka csak videókat néztem, mert nem tudtam aludni. Ez… nos, ez határozottan megkönnyebbülés volt, nem csak nekem, hanem az egész csapatnak.”

A történet egyébként akkora port kavart, hogy a Netflix úgy döntött, dokumentumfilmet készít a hackertámadásról.