Egy sikertelen rapper és egy pszichológus áll az évtized kriptohackje mögött?

Mielőtt még letartóztatták volna minden idők két legnagyobb kriptohackerét, Ilja Lichtensteinről és feleségéről Heather Morganről annyit lehetett csak tudni, hogy kriptóval kapcsolatos tanácsokat, ötleteket és amatőr, meglehetősen ‘cringe’ rapvideókat osztottak meg a közösségi oldalakon.

Ahogy arról beszámoltunk, az amerikai Igazságügyi Minisztérium letartóztatta a 2016-os Bitfinex kriptotőzsde meghackelésével és a bitcoinok tisztára mosásával vádolt házaspárt. De kik is ők és mivel foglalkoztak mielőtt még elkapták volna őket? Ebben a cikkben összeszedtünk mindent, amit érdemes tudni a hacker sztereotípiákon túli párosról.

Heather Morgan, a „Wall Street krokodilja”

A 31 éves Heather Morgan a LinkedIn-en úgy jellemzi magát, mint “sorozatvállalkozó, író, szórakoztató rapper és nagy növekedési potenciállal rendelkező B2B szoftvercégek befektetője.”

A new yorki nő Razzlekhan néven rappel, és saját magát a “Wall Street krokodiljának” nevezi. Pályafutását a YouTube-on 2019-ben kezdte, viszont úgy tűnik egyelőre nem futott be, ugyanis mindössze 84 feliratkozója van. Saját himnuszának a “Versace Bedouin” című számot tartja, amelyet természetesen a Wall Streeten forgattak. A dal klippje egyébként az otthonuktól nem messze készült: a két hacker egy két hálószobás, két fürdőszobás lakásban él a Wall és Water Streeten lévő 42 emeletes luxusépület egyik felső emeletén. A Zillow ingatlanhirdetési oldal szerint az apartman becsült értéke körülbelül 1 millió dollár.

Morgan nem csak rappel, de az USA egyik legnagyobb üzleti magazinjának, a Forbesnak is rendszeresen írt. Cikkeiben több aktuális kérdést is feszegetett, egyik írásában például a férfiak és nők közötti fizetésbeli különbségeket vizsgálta. Kicsit ironikus, hogy a Forbes egyik 2020-as cikkében arról írt, hogy hogyan tudjuk megvédeni a vállakozásunkat, mivel egyre nő a kiberbűnözők és a csalók száma.

A 31 éves nő LinkedIn profilja szerint a Kaliforniai Egyetemen szerzett diplomát közgazdaságtanból és nemzetközi kapcsolatokból, majd ezt követően a Kairói Amerikai Egyetemen végezte el a mesterképzést. A Kaliforniai Egyetem megerősítette, hogy Morgan 2011-ben valóban diplomát szerzett náluk, a Kairói Amerikai Egyetemtől viszont még tudni, hogy valóban náluk tanult volna. Érdekes módon a new yorki nő többször is azt hangoztatta, hogy a bitcoin értéke a nullához tart. “A bitcoin a közgazdasági tankönyvekben egy klasszikus példa lesz az átverésekre.” – írta Morgan egy 2014-es blogbejegyzésében.

Ilja Lichtenstein, a „Holland”

A 34 éves Ilja Lichtenstein, akit sokan csak a “Hollandként” ismernek, a LinkedIn-en technológiai vállalkozóként, programozóként és befektetőként jellemzi magát.

A 34 éves férfi LinkedIn profilja szerint az illinoisi Glenview-ban végezte el a középiskolát, majd a Wisconsin-Madison Egyetemen szerzett diplomát pszichológiából. Azt viszont, hogy Lichtenstein valóban náluk lett volna hallgató, azt nem tudni.

Az egyelőre nem világos, hogy a pár mikor ismerkedett meg egymással. Viszont Lichtenstein egy 2019. júniusi Facebook bejegyzésben arról írt, hogy “a legjobb barátjának és egyben álmai nőjének” a kezét kérhette meg. A lánykérés után a pár Razzlekhan poszterekkel ragasztotta tele New York utcáit.

A vád szerint Ilja Lichtenstein – aki egyébként kettős, orosz és amerikai állampolgársággal rendelkezik – és Heather Morgan még 2016-ban meghackelte a hongkongi székhelyű Bitfinex kriptotőzsdét, és közel 119 754 bitcoint loptak el. Ez még a mostani, viszonylag alacsony árfolyamon is több mint 5 milliárd dollárt jelent.

Óvadék ellenében szabadlábra helyezik a két hackert

A hatóságok szerint a házaspár a legkülönfélébb technikákat alkalmazta annak érdekében, hogy tisztára mossák a lopott kriptót. Az ügyészek elmondása szerint például álneveken nyitottak számlát, ezt követően pedig több ezer tranzakciót hajtottak végre, ezzel is megnehezítve a lopott bitcoinok követését. A pár erőfeszítései ellenére Lichtenstein és Morgan többször is gyanúsak lettek a kriptotőzsdéknek. Az egyik esetben például hamis személyazonosságot használva akartak hét számlát nyitni, viszont miután a tőzsde nem tudta azonosítani az álneveket használó ügyfeleket, befagyasztotta a számlákat.

Lichtensteinnek és Morgannak kedden kellett megjelennie a manhattani szövetségi bíróságon. A tárgyaláson a bíró elrendelte, hogy óvadék ellenében helyezzék szabadlábra őket, ami a férfinél 5 millió dollárt, feleségénél pedig 3 millió dollárt jelent.

A hírt követően egyébként azonnal emelkedni kezdett a Bitfinex saját tokenének, az UNUS SED LEO-nak az árfolyama, amit eredetileg azért bocsátottak ki, hogy kártérítést nyújtsanak a veszteséget elszenvedő ügyfeleknek. A kriptovaluta árfolyama 24 óra leforgása alatt közel 48%-ot emelkedett, egy LEO jelenleg 6,99 dollárt ér.