Nem az XRP-ből jött össze a befektetők Lambóra valója

Nem áll jól az XRP-befektetők szénája. Egy nemrég megjelent elemzés szerint a legtöbbjük a jelenleginél jóval magasabb áron szerezte be coinjait.

A kapitalizáció szerint vett negyedik legnagyobb kriptopénz egyébként sem teljesített túl jól az utóbbi években. 2017-es, nagyjából 3,40 dolláros árfolyamcsúcsa óta közel 95%-os veszteséget tudhat maga mögött.

Átlag 1,38 dollár

A kriptopénzek állapotának egyik leggyakrabban figyelt mérőszáma a piaci kapitalizáció nagysága – vagyis az összes forgalomban lévő érme beszorozva egy egység árával.

Sokak szerint egy projekt értékének ilyen módon történő meghatározása alapvetően hibás. Egyrészt számos példa mutatkozik, amelyben teljesen illikvid eszközöket bocsátanak ki csak azért, hogy az összpiaci érték magasabbnak tűnjön.

Van azonban ennél egy jobb megoldás is. Ezt realizált kapitalizációnak hívják, számítása pedig úgy történik, hogy összeadják a coinok utaláskori árfolyamát. Erre tehát az XRP aktuális értéke nincs hatással.

A Messari adatelemző szerint a Ripple kriptopénzének realizált kapitalizációja 43 milliárd dollár. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 1,38 dollárért történt egyetlen XRP megvásárlása.

„Annak ellenére, hogy az XRP történelme mindössze 2,1%-ában tartózkodott 1 dollár fölött, a kriptopénz becsült átlagos felhalmozási ára 1,38 dollár. Ez arra utal, hogy az XRP befektetői mélyen vörösben vannak”

– fejtette ki Ryan Watkins, a Messari elemzője.

A háború folytatódik

Annak ellenére, hogy a piac már eléggé a szétalázta a kriptovalutát, az előrejelzések szerint még mindig nem elégedett a teljesítményével. Peter Brandt híres Bitcoin-bika június 10-én kijelentette, hogy az XRP akár további 90%-ot is zuhanhat a bitcoinnal szemben.

Megjegyezte, hogy ezt egyáltalán nem azért mondta, mert utálná az XRP-t:

„45 éves piaci spekuláns karrierem alatt megtanultam megkülönböztetni a valódi üzleteket a lehetséges átverésektől, csak arra próbáltam figyelmeztetni az embereket, hogy az XRP egy manipulált piac és egy zsákutca”

– írta a kereskedő, utalva az XRP nagymértékű inflációjára.

Nem véletlen: egy másik Messari-elemző arra a következtetésre jutott, hogy az XRP forgalomban lévő készlete éves 20%-kal növekedett. Összehasonlításképp: a bitcoin halving előtti állapotához képest ez ötször, feleződés utáni állapotához képest pedig 10-szer nagyobb arány.

Kapcsolódó cikkek:

(Forrás: Cryptoslate)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük