India se repes az örömtől a Facebook kriptója miatt

A Facebook friss közleménye szerint a jelenlegi szabályozói szigor miatt nem fog Indiában digitális tárcát és kriptopénzt indítani. A múlt havi Facebook Libra hivatalos bejelentésekor mér Indiát határozták meg, mint elsődleges célország.

Egy az indiai The Economic Timesnak adott interjúba egy Facebook szóvivő ezt nyilatkozta:

“Nincs tervben a Calibra bevezetése Indiában. Ahogy köztudott, a helyi szigorítások miatt Indiában lehetetlenné vált a Calibra elindítása.”

A szóvivő feltételezhetően arra az indiai központi banki (RBI) rendeletre, ami múlt év áprilistól kezdődően megtiltotta a helyi bankoknak, hogy kriptopénz vállalkozásoknak pénzügyi szolgáltatásokat nyújtsanak. Azóta az indiai kriptotőzsdék többsége bezárt vagy elhagyta az országot.

Ugyan az RBI rendeletet már többször is kihívták a legfelsőbb bíróságon, de eddig nem született döntés az ügyben. Várhatóan mindaddig nem is fog, amíg a kormány nem foglal határozott állást a kriptók státuszát illetően.

Egy magas rangú kormányzati tisztviselőkből álló testület már dolgozik egy kriptopénz törvénytervezeten, de egyelőre e téren se tudni sokkal többet. Egyes pletykák szerint a törvénytervezet olyan szigorú lenne, hogy egy az egyben betiltaná a kriptopénzeket és a vétkeseket akár börtönbe is csukhatnák. Egy korábbi jelentés ennél ‘puhább’ verziót képvisel, de az is meglehetősen hitvány sorsot szán az indiai kriptovállalkozásoknak és felhasználóknak.

India a Facebook legnagyobb piaca és a vállalat a napokban kezdte el a WhatsApp fizetési pilot programját 1 millió indiai felhasználójának.

Ami a Facebook kriptóját illeti, az országban egyelőre jegelnie kell az indítását és kénytelen lesz barátságosabb szabályozással kecsegtető országokban elindítani.

“A Calibra tiszteletben tartja a jogszabályozást,” nyilatkozta a londoni Facebook szóvivő Alexandru Voica a The Economic Timesnak.

Mialatt a következő évi indulás még messze van, ennek ellenére a partneri érdeklődést továbbra is töretlen a Facebook Libra iránt. A svájci bejegyzésű Libra Association további partnerekkel tárgyal a meglévő 28 mellett, akik potenciálisan részt vennének a 100 tagúra tervezett, engedélyköteles, nagyvállalati, csak a nevében decentralizált projektben.

A szóvivő megjegyezte,

“A blokklánc projekt több oldalon is hasznosulhat az okosszerződés, logisztika  stb. területén és nem csak a kriptopénzek terén ígéretes.”

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.