Nem tudsz hozzáférni a bitcoinjaidhoz? Itt egy eszköz, ami segíthet

Egy programozó publikált egy olyan eszközt, amellyel állítólag részleges kulcsadatok felhasználásával helyreállíthatóak a Bitcoin tárcák. A program leegyszerűsíti a folyamatot, ami egyébként fájdalmas és frusztráló lehet, amikor a tárcád adatai sérülnek. Más trükkök is alkalmazhatók az elveszített pénzeszközök megtalálására.

Az eszköz visszaállítja a hiányzó információkat

A Redditor u / Coding_Enthusiast a közelmúltban kibocsátotta a “FinderOuter” nevű eszközét. Bár nem ez az első olyan program, amely az elveszített kulcs adatok helyreállítására szolgál, azonban leegyszerűsíti a folyamatot. A FinderOuter egy egyszerű felülettel rendelkezik, amely lehetővé teszi a felhasználó számára a Base-58 vagy az Base-16 magánkulcsok részleges információinak megadását. Majd ezután visszaállítja a teljes kulcsot.

A nyílt forráskódú eszköz a GitHubról tölthető le. A szerző további funkciókkal szándékozik bővíteni, mint például a részben ismert információk felhasználásával a teljes BIP-alapú seed frázisok és jelszavak helyreállítása.

Nincs hiány a szoftver potenciális felhasználóiból, mivel a hiányzó pass adatok miatt sok az elveszített Bitcoin. Valójában becslések szerint a meglévő Bitcoinok huszonöt százaléka jelenleg nem érhető el.

Más technikák segíthetnek az elveszett kriptopénz eszközök helyreállításában

A hiányzó privát kulcsokat részleges információ hiányában szinte lehetetlen helyreállítani, mégis nem reménytelen a helyzet az elveszített Bitcoinok esetében. Például a számítógépes ‘kék halál’ okozhat adatveszteséget, de szerencsére több eszköz is létezik, hardver és szoftver egyaránt, amelyek képesek visszaállítani a meghibásodott merevlemezek adatait.

A sérültnek hitt fájlok gyakran könnyen helyrehozhatók. Valójában gyakori, hogy a különféle hardverek vagy operációs rendszerek elveszettnek hitt adatokat olvasnak. Ugyanez vonatkozik a törölt fájlokra, mivel a törölt adatok helyreállítására szolgáló eszközök évtizedek óta léteznek.

A Bitcoinod megfelelő tárolása fontosabb, mint valaha

Bármely kriptovaluta befektetési stratégiának egy olyan tervvel kellene kezdődnie, amely hosszú távon megfelelő módon tárolja a digitális eszközöket. Egyszerűen fogalmazva: az elveszített Bitcoinok helyreállításának legjobb módja az, hogy soha nem veszítjük el őket, bár ez inkább hiú ábránd.

A hidegtárcákban, offline tárolás már régóta a legjobbnak tekintett módszer a káresetek elkerülésére. Ezen eszközök helyreállítási kifejezéseit (recovery phrase) azonban gondosan le kell írni és nagyon biztonságos helyen kell tárolni. A kriptovalutát soha nem szabad a tőzsdén tartani, a tárca adatait pedig tanácsos offline eszközön tárolni ami egyben adekvát biztonsági másolattal is rendelkezik.

Jelentős mennyiségű kriptovaluta azért merült feledésbe, mert a tulajdonosok elhunytak és nem adták meg a szükséges helyreállítási információkat hozzátartozóiknak. Ezért ezt a lehetőséget is figyelembe kell venni minden hosszú távú befektetési terv esetén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.