Német kriptovaluta befektetések hulláma jöhet

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A német törvényhozás holnaptól kezdve engedélyezi az ország intézményi befektetőinek, hogy kriptovaluta befektetéseket eszközöljenek. A döntéssel a közeljövőben akár 415 milliárd dollárnyi euró is befolyhat a kriptó gazdaságba.

A német hatóságok döntése, amely alapján augusztus 2.-tól kezdve a német alapok akár az összes rendelkezésre álló tőkéjük 20 százalékát is kihelyezhetik kriptovaluta befektetésekbe, szakértők szerint akár a BTC és egyéb digitális érmék elfogadottságának nagy léptékű növekedését is elhozhatja az országban.

A rendelkezés részletes szabályozási háttere úgy néz ki, hogy mostantól az úgynevezett „Spezialfonds” elnevezésű csomagok tartalmazhatnak maximum egyötöd részben különféle kriptó eszközöket. Ezekhez a Spezialfondsokhoz pedig csupán az olyan intézményi befektetőknek van hozzáférésük, mint például a nyugdíjalapok és a biztosítók.

Jelenleg körülbelül 1800 milliárd euró található Spezialfondsokban. A nagyságrendek érzékeltetése végett, ez a teljes magyar éves GDP körülbelül tizenháromszorosa.

A döntésben talán a legmeglepőbb a rendkívül magas, akár 20 százalékos határvonal. A kriptobefektetések tényleges aránya azonban a szakértők egybehangzó véleménye szerint a közeljövőben ennek a töredékét fogja csak elérni.

Lassú víz partot mos

Tim Kreutzmann, a német befektetési alapok szövetségének munkatársa szerint az intézményi szereplők jóval óvatosabbak annál, minthogy egyik pillanatról a másikra elkezdjék ész nélkül beledönteni a pénzt a kriptovaluta befektetésekbe. Egyrészről az ilyen óriásbefektetőknek részletes belső szabályzataik, sokéves terveik, előre kidolgozott stratégiáik vannak, amiket mind hozzá kell igazítani ehhez az új lehetőséghez, mielőtt érdemi befektetésre egyáltalán lehetőség lenne.

Másrészről a nyugdíjalapokra, és az egyéb hasonlóan magas társadalmi felelősséggel rendelkező alapokra jogszabályok által meghatározott szigorú kockázatkezelési szabályok vonatkoznak, valamint nem ritkák a komplex és robosztus belső szabályzatok sem.

Így bár a szándék és a hajlandóság kétségkívül megvan, a jelenlegi döntés még csak egy lassú, óvatos, fokozatosan előre haladó folyamat első lépése.

Németország először 2019-ben fogadott el saját blokklánc stratégiát, amelynek keretein belül számos gazdasági, elsősorban szabályozói környezeti reformot terveztek eszközölni 2021-végéig. Ezeknek pedig egy jó része, mint látható már meg is valósult.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.