Németország átveszi a hatalmat az USA felett – a bitcoin csomópontok tekintetében

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A történelem során először Németország több bitcoin csomópontot üzemeltet, mint az USA.

Jelenleg több mint 10000 bitcoin csomópont fut világszerte. A node vagy magyarul bitcoin csomópont lehet minden olyan gép vagy szerver, amely kapcsolódik a Bitcoin hálózathoz, és a tranzakciók részleges vagy teljes hitelesítését végzi.

Közülük 1833 Németországban, 1821 pedig az Egyesült Államokban van. Franciaország csak távoli harmadik, 549 csomóponttal, míg Kínában mindössze 152 bitcoin csomópont fut.

bitcoin nodes worldwide

Németország közel volt ahhoz, hogy megelőzze az USA-t már 2019-ben is, de akkor Amerika 2400 csomópontot üzemeltetett, míg Németország 1900-nál állt. Ez még így is figyelemre méltó volt, mivel Németország lakossága négyszer kisebb az Egyesült Államokénál, míg gazdasága mintegy ötször kisebb. Most mégis sikerült megelőzni az USA-t.

Ez részben azért fordulhatott elő, mert az amerikai csomópontok száma ebben az időszakban mintegy 700 nyilvánosan elérhető csomóponttal csökkent, míg a németek tartották a korábbi szinteket.

Nem világos, hogy kik futtatják ezeket a csomópontokat, mivel ez a pincében lévő, bitcoinnal játszó gyerektől a globális entitásig, például a Coinbase-ig terjedő skála is lehet.

Mégis egy kicsit egyértelműnek tűnik, hogy miért Németországot választják sokan, ha megvizsgáljuk a két ország adatvédelmi törvényeit – ami a németeknél sokkal szigorúbb.

Amerika globális befolyása csökken, és változó szél fúj, nagyrészt Európa javára, amely nem rendelkezik széleskörű felügyelettel, és nem rendelkezik ugyanolyan szintű gazdasági befolyással a bankrendszer által. Az európai politikai környezet ennélfogva sokkal megengedőbb és liberálisabb, a németek az államtól való félelem nélkül szabadon felfedhetik tartózkodási helyüket. A listában ugyanis n/a-val jelölt első helyen azok a csomópontok szerepelnek, aminek regionális helyzetét VPN-nek segítségével titkolják el a felhasználók.

Forrás: Bitnodes

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.