Németország eladja a Bitcoinjait?

A német kormány Bitcoin tárcájában február óta 50 000 BTC volt. Június 19-én azonban kiutaltak a címről 6500 Bitcoint.

Németország Bitcoin tárcája aktivizálódott

Az Arkham kriptoelemző cég „Német Kormány (BKA)” feliratú kriptopénztárcája június 19-én kezdte meg a Bitcoinjai mozgatását, ami igencsak felkeltette a kíváncsiságot a kriptoközösségben. A pénztárcamozgások miatt sokan azt hitték, hogy a német kormány eladja a BTC-állományát.

Honnan van Németországnak egyáltalán Bitcoinja?

Az Arkham adatai szerint a kriptopénztárcában 2024 februárja óta közel 50 000 bitcoin volt, majd június 19-én közel 6500 BTC-t mozgattak meg. A pénzeszközöket vélhetően a Movie2k kalózfilmeket üzemeltető weboldal üzemeltetőjétől foglalták le.

A német kormányhoz kötődő pénztárca június 19-én négy tranzakciót bonyolított le. Az egyik tranzakció során 6500 BTC-t melynek értéke több mint 425 millió dollár volt a „bc1q0unygz3ddt8x0v33s6ztxkrnw0s0tl7zk4yxwd” címre utaltak át. A másik utalás során pedig 2500 BTC érkezett a német kormány a saját címére, ennek értéke 154 millió dollár értékben.

Így mozogtak a német kormány Bitcoinjai.

Először a tárcák között:

Majd a kormányzati tárcából a kriptopénz váltóra.

A pénztárca címe először 6500 BTC-t kapott, majd 2500 BTC-t utalt át egy másik tárcacímre, „bc1qq0l4jgg9rcm3puhhfwaz4c9t8hdee8hfz6738z”. Ezt az utalást négy 500 BTC-tranzakcióban mozgatták át az újonnan beérkezett pénzeszközök közül. A tranzakciók közül kettőt a Kraken és a Bitstamp kriptotőzsdéken bonyolítottak le, míg a másik kettőt nem ismert privát címekre helyezték át.

A német kormány neve alatt futó tárcában jelenleg 43 359 BTC van ez összesen 2,83 milliárd dollár. Noha nem az összes átutalt Bitocint értékesített, a 100 milliós tranzakciók már hathatnak az árfolyamra.

A kriptoközösség találgat

Az egyik kriptokereskedő azt állította az X platformon, hogy a short pozíciók közelmúltbeli megemelkedése és a Bitcoin árfolyam utóbbi időben tapasztalt zuhanása is német kormány eladási hullámának tudható be.

A német kormány lépése azonban nem egyedi. A kormányok szerte a világon értékesítik a lefoglalt Bitcoinokat.  Az egyes országok bűnüldöző szervei világszerte foglalják le a Bitcoint és más digitális eszközöket a bűnözőktől. Alkalmanként pedig aukciókat tartanak, hogy eladják elkobzott kriptokészleteiket.

Az Egyesült Államok kormánya már megvált a hírhedt darkwebes piactéren, a Silk Roadon lefoglalt BTC jelentős részétől. Tim Draper amerikai üzletember, a Bitcoin korai támogató 2014-ben vásárolta meg a Silk Road Bitcoinjait az amerikai marsallok által szervezett aukción.