Németország hadjárata a Telegram ellen rejtélyes módon véget ért

Nancy Faeser német belügyminiszter nemrégiben azzal fenyegetőzött, hogy betiltatja a Telegram titkosított üzenetküldő alkalmazást Németországban, mivel az a lockdown-ellenes aktivisták melegágya. Nos, keresztes hadjárata úgy tűnik, még azelőtt véget ért, hogy igazán elkezdődött volna, és hirtelen tagadja eddigi állításait.

Még ha a mainstream média nem is számol be róla, Németországban a koronavírus korlátozások ellen irányuló összejövetelek valóban elég gyakoriak, amelynek megszervezésére szívesen használják a Telegram és ahhoz hasonló független, megbízható alkalmazásokat. A belügyminiszter éppen ezért, hogy megszabaduljon az apptól, a „trigger warning” (felkavaró tartalom), a „gyűlöletbeszéd” és az „online erőszak” megtestesítőjeként állította be azt. Sőt, elvileg még olyan törvényt is talált, amelyet az vállalat szerinte durván „megsértett”, majd ezzel indokolta a szolgáltatás betiltását az országban.

Ha pedig mindez nem lett volna elég, és ha az állami apparátus nem értett volna egyet, akár a Google és az Apple együttműködését is kérte volna. Elképzelése szerint ugyanis az utóbbi két óriásnak megvan a lehetősége arra, hogy szembe szálljon a Telegram vezetőségével, majd töröljék az appot áruházaikból. A sikersztori végezetül kritikusan csökkentette volna a Telegram láthatóságát és elérhetőségét a felhasználók számára.

180 fokos fordulat

Nos, nem kellett sok idő, hogy a belügyminiszter rájöjjön, valamennyire át kell fogalmaznia a tömeges, összehangolt cenzúrára vonatkozó tervét. A német sajtó szerint Faeser most már igyekszik meghátrálni attól a korábban egyértelműen hangoztatott szándékától, hogy „lekapcsolja a Telegramot”, és váltig állítja, hogy neki aztán soha nem ez volt a célja. Nyilatkozata szerint a teóriája csupán az volt, hogy „nyomást gyakoroljon” a Telegramra.

Az, vajon mi késztette a minisztert arra, hogy visszavonja korábbi radikális megjegyzéseit, egyelőre nem világos. Talán a „demokratikus megvilágosodása” lehetett a hunyó, és rájött, hogy a kommunikációs csatornák ilyen módon történő betiltása egyszerűen nem állná meg a helyét egy demokratikus országban. A hírek szerint Berlin most más módszerekkel próbálkozik, hogy elérje a korlátozások ellenesek megállítását – ezúttal talán kevésbé radikális és középkorba illő módon…