A német parlamenti képviselő felfüggesztené az elkobzott Bitcoin eladását

Az elmúlt hetekben hihetetlen eladói nyomás nehezedik a Bitcoin-ra és ezzel az egész kriptovaluta-piacra egyaránt. A Mt. Gox kriptotőzsde hitelezőinek a kártalanítása mellett a bányászokra váró energiagazdálkodási kihívások is lefele hajtják az árfolyamot, viszont az utóbbi időben a német állam Bitcoin-ellenes stratégiája borzolta fel a kedélyeket.

Most Joana Cotar, német parlamenti képviselő nyilvánította kontraproduktívnak Németország Bitcoin-ellenes hozzáállását. A Bundestag tagja szerint a nyilvánvaló Bitcoin-eladás ésszerűtlen, és az ország gazdasági függetlenségét sodorják veszélybe.

Németország Bitcoin-ellenes stratégiája

Németország 2013 óta közel 50 000 darab, illegális tevékenységben résztvevő Bitcoin-ra tett szert, melyet a Német Szövetségi Rendőrség műveletei során koboztak el, vagy szereztek meg vádalku keretein belül.

A Lookonchain elemzőportál adatai szerint Németország Bitcoin-tárcájáról tranzakciókat kezdeményeztek ismert, központosított kriptotőzsdékre. A német állam első körben 6500 darab BTC-t mozgatott át a Kraken-re, a Coinbase-re és a Bitstamp-re, mostanra pedig már több mint 7500 BTC-t értékesítettek 434,9 millió dolláros áron – erről az Arkham Intelligence tett jelentést.

Németország további 42 274 darab BTC-vel rendelkezik, melyek mostani áron több mint 2,4 milliárd dollárt érnek, azonban könnyedén előfordulhat, hogy további készleteket fognak értékesíteni, mivel a 2013 óta felhalmozott készleteken jelentős árfolyamnyereséget érhetnek el.

Kontraproduktív stratégia

Vannak azonban ellenzői a német kormány Bitcoin-ellenes stratégiájának, mint például Joana Cotar, német parlamenti képviselő. Cotar szerint a Bitcoin-készletek tömeges értékesítése ésszerűtlen és kontraproduktív. A román származású Bitcoin-aktivista felszólította a kormányt, hogy állítsák le az elhamarkodott Bitcoin-értékesítéseket, mivel ezzel az ország gazdasági függetlenségét és ellenállóképességét csökkentik.

A Bitcoin ugyanis remek kincstári diverzifikációs és értékmegőrző eszköz, melyet a jegybankok is kimutathatnak készleteikben „stratégiai tartalékvalutaként”. A Bitcoin mindemellett segíthet Németországnak az infláció elleni küzdelemben és a pénzügyi innováció elősegítésében.

„Az értékesítés helyett egy átfogó Bitcoin-stratégia kidolgozását javasolnám, mely magában foglalja a Bitcoin államkincstári kimutatását, Bitcoin-kötvények kibocsátását és egy kedvező szabályozási környezet létrehozását.” – mondta Cotar legutóbbi nyilatkozatában

A német Bitcoin-készletek sorsa

A Bitcoin-stratégiaként egy jogi keret kerülne kidolgozásra, mely elősegíteni a Bitcoin-alapú innovációt Európa legerősebb gazdaságában, ami az informatikában jártas tehetségeket is könnyedén az országba vonzanák, nemcsak a kétkezi munkaerőt.

A Bitcoin-készletek értékesítése rendkívül káros, ezt pedig felismerte Justin Sun is, a Tron alapítója, aki felajánlotta, hogy megvásárolja Németország 2,3 milliárd dolláros készletét, hogy minimalizálja a piacra gyakorolt hatást.

Sun felajánlása azonban eltörpül a Mt. Gox-kártérítéshez képest, mely legfrissebb információk szerint elérheti a 9 milliárd dollárt is a hitelezők felé. Cikkünk írásakor a Bitcoin árfolyama 55 000 dollár felett talált támaszt, miután európai idő szerint péntek reggel 53 400 dollárról visszapattant egy közel 5%-os esést követően.