Népszerűek a stabilcoinok: 167 milliárd dollár a piaci kapitalizációjuk

Idén december 25-én a stabilcoinok piaca 3.59%-os bővítés után elérte a 167 milliárd dollárt, ezzel a mintegy 2,49 trilliós kriptovaluta piac 6,68%-át teszik ki.

Miért vonzó a stabilcoin?

A stabilcoinok nagy részét továbbra is fiat valutákhoz kötik, elsősorban az amerikai dollárhoz, de több olyan érme is van amelyet az euróhoz vagy a svájci frank árfolyamához rögzítettek. A stabilcoinok pont emiatt különösen vonzók a befektetők számára, hiszen ötvözik a kriptovaluták által nyújtott szabadságot a fiat valuták által biztosított stabilitással.

Év végi hajrá

A kriptokereskedők nagy örömére azonban az utóbbi hónapban mindegyik stabilcoin nagyon jól teljesített. A stabilcoinkok között jelenleg legnagyobb piaci részesedéssel a tether (USDT) rendelkezik, mintegy 78 milliárd dolláros piaci kapitalizációval, ami a teljes piac 46,52%-át teszi ki. A második helyezett USD Coin (USDC) messze lemarad mögötte 42,4 milliárddal, a harmadik Binance USD (BUSD) pedig a maga 14,6 milliárdos piaci kapitalizációja eltörpül a tether mellett.

A tether kapitalizációja 6,5%-ot emelkedett az elmúlt egy hónapban, míg az USD Coin 14%-os, a Binance USD pedig 13,4%-os emelkedéssel büszkélkedhetnek. A lista élbolyában szerepel még a TerraUSD, amely 36,6 %-os emelkedéssel december 25-ére elérte 9,8 milliárdot, valamint a DAI, ami 44%-os növekedés mellett 9,3 milliárddal zárt.

Unatkozó befektetők

A év végi erősödés a tokenkibocsátás mellett az unatkozó befektetőknek is köszönhető. Idén december 25-én a stabilccoinok kereskedelmi volumene elérte az 55,4 milliárdot, az összesített kriptovaluta kereskedelem pedig a 92,1 milliárdot. A kriptovaluta forgalom 60,15%-át teszi ki a stabilcoinok kereskedelme, ami teljesen érthető, hiszen a fiat valuták árfolyamához történő rögzítés sokak számára teszi vonzóvá ezt a befektetési formát. Különösen igaz ez most, amikor a kriptovaluták árfolyama is ingadozik a globális piaci hatások miatt. Például a legnagyobb piaci kapitalizációval bíró bitcoin kereskedések során az esetek több mint felében a kereskedők a pénzt tetherre váltották be, míg az ethereum esetében is hasonló volt ez az arány.