Karácsonyi csoda? Jöhet az év végi hajrá a kriptopénz piacon

A múlt heti mélypont után a héten zöldben díszelgett az egész kriptovaluta piac. Nagy kérdés, hogy ismét lehet-e készülni az év végi bitcoin árfolyam emelkedésre a kripto kereskedésben. A hagyományokhoz hűen ugyanis az unatkozó kereskedők rendszerint felverik az árat az év végén.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A BitMex saját tokent dob a piacra, amelyet 2022. február 1-jéig airdropként oszt szét az új és a meglévő BitMex felhasználók tárcáiba. A platform KYC (know your customer) azonosítási eljárásának teljes mértékben eleget tévő új felhasználók 5 BMEX tokenhez és 10 Tether (USDT) stabilcoinhoz juthatnak. A meglévő felhasználók a kereskedésük után kaphatnak majd BMEX tokeneket. A BMEX tokenek maximális kínálata 450 millió darab lesz, a tokenek nagy többségét a felhasználók jutalmazására és a BitMEX ökoszisztéma növekedésére fordítják majd.

A BitMex saját tokent dob a piacra, amelyet 2022. február 1-jéig airdropként oszt szét

A Visa kriptopénzekért felelős vezetője elárulta, hogy a fizetési óriás mintegy 60 vezető kriptovaluta platformmal lépett partnerségre. Olyan kártyaprogramok elindítását tervezik, amelyek megkönnyítik a fogyasztók számára a digitális valuta átváltását és elköltését világszerte 80 millió kereskedőhelyen. A Visa-nál a kriptopénzekkel kapcsolatos munkák mértéke és hatóköre drámaian megnőtt. A vállalatnál a kriptón valamilyen minőségben dolgozó, különböző funkciókon munkálkodó emberek száma ma már több százra tehető, az eddigi néhány alkalmazotthoz képest. És az elmúlt 18 hónapban több mint kétszeresére növelte a kriptoplatformokkal való partnerségek számát – mára így már 60 partnerük van.

Kína az elmúlt időszakban fokozatosan tiltotta be a kriptovaluta bányászatot, azonban a becslések szerint a világ bitcoin bányászainak mintegy 20%-a még mindig az ázsiai országból működik. A CNBC jelentése szerint a bitcoin bányászok megtalálták a módját annak, hogy továbbra is működjenek az országban. Egy kínai bányász a CNBC-nek elmondta, hogy a kormány új szabályozása ellenére ő továbbra is folytatja tevékenységét az országban. A bányász a felszerelését több helyre osztotta szét, így csökkentve annak esélyét, hogy a kínai elektromos hálózaton észrevegyék. Emellett lépéseket tett annak érdekében is, hogy elrejtse digitális földrajzi lábnyomát, ugyanis az ország nagyobb hálózatához nem csatlakozó kisebb áramforrásokból nyeri az áramot.

A kripto szektor fejlődése

2021-ben valamivel több mint 1700 kockázati tőkebefektetési ügyletet bonyolítottak le a kriptopiacon. Ezek a startup vállalkozások, projektek és protokollok mintegy 25,1 milliárd dollár értékű finanszírozást kaptak. 2020-hoz képest ez éves szinten 126%-os növekedést jelent az ügyletek számában, és 719%-os növekedést a teljes finanszírozásban, tette közzé a The Block Research a legújabb 2022-es Digital Asset Outlook című jelentésében.

Egy becslés szerint öt év múlva 1 milliárd kriptofelhasználó is lehet. Lark Davies ismertebb kripto influenszer által a Crypto.com és a Világbank adatai alapján publikált elemzésből kiderül az internetfelhasználás kezdeti terjedése és a kriptok elfogadottságának növekedése hasonló pályán halad. Ha a grafikon által felvázolt trend megmarad, akkor 2026-ra már 1 milliárd kriptofelhasználó is lehet. Ez a jelenlegi 200 millió felhasználóhoz képest ötszörös emelkedést fog jelenteni öt éven belül.

Egy becslés szerint öt év múlva 1 milliárd kriptofelhasználó is lehet

Hagyományos év végi bitcoin árfolyam hajrá a kriptopénz piacon

A koronavírus Omikron változata miatt a piacok aggodalmakkal küzdöttek az elmúlt hetekben. Ebben a trendben pedig a kriptovaluták sem voltak immunisak. A digitális termékek és más kockázatos eszközök azonban némi karácsonyi hangulatba kerültek a héten az úgynevezett “Santa Rally” keretein belül. A Bitcoin eddig körülbelül 8%-ot emelkedett ezen a héten, ezzel pedig két hónapja legjobb hetét produkálta a kriptopénz.

Santa Rally

A két ünnep között sok befektető és kereskedő, aki elunta magát a karácsonyi időszakban, és egy kis piaci őrületre vágyik, a kriptopiac felé kacsingat. Ez a piac ugyanis soha nem alszik és jellemzően igen jól teljesített eddig az év végi bitcoin hajrában.

Tavaly karácsonykor a Bitcoin ára 23 747 dollárról 36 873 dollárra emelkedett 2020. december 24. és 2021. január 6. között, ami 55%-os növekedést jelent.

Három évvel korábban a bitcoin 2017. december 17-én elérte korábbi rekord árfolyamát 20 ezer dollárnál, majd 2018 decemberében már 3186 dollárba került. Az év során tapasztalt esés ellenére azonban a kriptopénz 26%-os növekedést ért el 2017 karácsonya és 2018. januárja között, amikor 13 926 dollárról 17 527 dollárra emelkedett.

Az unatkozó befektetők mellett a piaci hangulat is az emelkedésnek kedvez.

Újabb mélyponton a tőzsdéken elérhető bitcoin mennyiség

Jelenleg a teljes Bitcoin készlet mindössze 6,3%-át, vagyis 1,3 millió BTC-t tartanak kriptovaluta tőzsdéken.

A csökkenő kínálat nem újdonság, amióta sor került a Bitcoin felezésre, azaz amikor a BTC blokk jutalma felére csökkent. A BTC elérhetősége a tőzsdéken követte a trendet, csökkenő tendenciát mutatva az elmúlt évben. A tőzsdei tárcák a BTC kínálat 9,5%-át tették ki 2020 októberében, közvetlenül a 2020-as karácsonyi csúcspont előtt. A decemberi 6,3 százalékos adat pedig a legalacsonyabb 2021-ben.

A BTC tőzsdei beáramlásának hétnapos mozgóátlaga eközben éppen elérte az 5 hónapos mélypontot, és hétről hétre csökkenő tendenciát mutat.

Altcoin hírek

Ethereum

Az Ethereum fejlesztői csapata elindította Kintsugi teszthálózat működtetését, ami a legújabb lépés a Proof-of-Work konszenzus mechanizmusának a Proof-of-Stake-re való átállása felé. Bár az alkalmazásfejlesztők számára ez alig észrevehető változtatás, őket és mindenki mást is arra biztatnak, hogy használják ezt az új testnetet. A Kintsugi teszthálózat ugyanis lehetőséget biztosít a közösségnek, hogy kísérletezzen az egyesülés utáni Ethereummal. Közben pedig elkezdhetik beazonosítani az esetlegesen felmerülő problémákat.

Ripple

Ripple a valaha volt legerősebb évet zárta annak ellenére, hogy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) által indított XRP per még mindig folyamatban van. A Ripple vezérigazgatója, Brad Garlinghouse szerdán egy sor tweetben beszélt cége eredményeiről és a kriptovaluták szabályozásáról. Kifejtette, hogy a SEC kontra XRP per ellenére a Ripple-nek az idei volt a “legerősebb éve”. A Ripple Labs vezérigazgatója kitart amellett az érvelése mellett, hogy a SEC XRP elleni keresete „a teljes kriptovaluta szektor elleni támadás az Egyesült Államokban, nem csak a Ripple ellen szól.”

Binance Coin

A napi átlag ~16 milliárd dolláros kereskedési volument lebonyolító, és ezzel piacvezető Binance a negyedévenkénti manuális binance coin (BNB) égetést automatikusra cseréli át. A közleményük szerint erre azért van szükség, hogy nagyobb kiszámíthatóságot és transzparenciát vigyenek a natív tokenük pénzpolitikájába. A Binance a lépést a közössége nyomására lépi meg, ami már jó ideje követeli a BNB tokenégetés átláthatóbbá tételét. Az eredmény, hogy a BNB-k automatikusan kerülnek át egy nullás tárcába, ami egyenlő a forgalomból való kiiktatással és a maximális tokenkínálat permanens csökkentésével.

Polkadot

A Deutsche Telekom egyik leányvállalata, a T-Systems Multimedia Solutions (MMS) nemrégiben meg nem nevezett mennyiségben vásárolt DOT tokeneket. A Polkadot már a negyedik lánc lesz, amellyel a cég foglalkozik. Nagy valószínűség szerint a Telecom ezzel az új lépéssel biztosítani szeretné a helyét a piacon, ahogy komoly ütemben növekszik az újgenerációs blokkláncok népszerűsége és elfogadása.

Shiba Inu

A Shiba Inu háza táján az utóbbi időben egyre csak gyarapodnak a botrányok, amelyek meglehetősen rossz színben tüntetik fel azt. Most a Shiba Inu saját promótere szólalt meg, hogy még szerinte is csak egy átverés a mémcoin. Az Ask The Doctor egészségügyi vállalat beperelte a SHIB token fejlesztőit, annak ellenére, hogy korábbiakban a cég a Shiba Inu egyik legfőbb promótere volt. Ezzel egyidőben pedig a Twitter oldalukon a „kriptovilág legnagyobb átverésének” titulálták a kriptovalutát.


Ha karácsonyra kriptovalutákat szeretnél adni, a Coinbase-en ennek is megvan az ízléses módja. A kriptotőzsde ajándékozási oldalán több mint 100 kriptovalutát lehet olyan felhasználóknak ajándékozni, akiknek már van Coinbase fiókjuk, 5 kriptovalutát pedig azoknak, akiknek még nincs. Az ajándék beváltásához természetesen később regisztrálni kell.