NFT-k beillesztése bitcoin tranzakciók címeibe: nagy port kavart az új projekt

Az új projekt lehetővé tenné NFT-k beillesztését bitcoin tranzakciókba. A beillesztett NFT-k lehetnek képek, videók, feliratok, címek, HTML-ek, melyek az adott satoshihoz lennének rögzítve. Az alkotók a projekt nyilvánosságra hozatala óta kaptak hideget-meleget a Bitcoin közösség nagy neveitől.

A protokoll megálmodója Casey Rodarmor, a Bitcoin Core egykori munkatársa. A projekt az Ordinals nevet viseli, és röviden-tömören gyakorlatilag lehetővé teszi a Bitcoin-natív-on-chain NFT-ket. Rodarmor saját honlapján megosztott egy rövid összefoglalót a projektről.

Az Ord, az Ordinals sajátos implementációja “egy tárca és böngésző, amely lehetővé teszi az egyes satoshik és azok – az Ordinals protokoll által kijelölt – sorszámának nyomon követését, valamint a feliratok, azaz tetszőleges tartalommal felírt egyedi satoshik megtekintését, létrehozását és átvitelét” – áll a Bitcoin Magazine-nak küldött sajtóközleményben.

“Az Ordinals protokollt használó feliratok teljesen on-chain működnek, és nem igényelnek sidechaint vagy külön tokent” – olvasható a közleményben. “A feliratok megöröklik magát a Bitcoin egyszerűségét, megváltoztathatatlanságát, biztonságát és időtállóságát”.

“Az Ordinals protokoll csupán egy rendszer a satoshik számozására, az egyes satok sorszámmal való ellátására, majd a tranzakciók nyomon követésére” – mondta Rodarmor a Decryptnek adott interjúban.

Ahogy a projekt megalkotója elmagyarázza, a feliratok lehetővé teszik, hogy egy bitcoin tranzakcióban tartalmat helyezzünk el, és azt egy satoshi-hoz rendeljük. Rodarmor szerint, miután elkészült, a feliratokat a bitcoin tranzakció aláírásában tárolják.

Van akinek tetszik az ötlet, de sokan semmi hasznát nem látják

Az új projektet a Bitcoin-közösség ellentmondásos véleményekkel üdvözölte. Sok kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy van-e értelme a tranzakciók ilyenféle megszámozásának.

Az ötlet nyilvánosságra hozatala óta leginkább azon megy a vitázás, hogy a tranzakciókba épített feliratok és sorszámok milyen hatást gyakorolnak majd magára a Bitcoinra. Az Ordinals támogatói, mint például Dan Held, a Kraken kriptotőzsde munkatársa az ötletet nettó előnynek tekinti Bitcoin számára, mondván: “Több pénzügyi felhasználási esetet hoz a Bitcoin számára, és nagyobb keresletet teremt a blokkterület (azaz a díjak) iránt”.

Akadnak azonban a projektnek kritikusai, akik egyáltalán nem látják hasznát a tranzakciókba illesztett tartalmaknak. Adam Back, a BlockStream vezérigazgatója, valamint mások, például Jameson Lopp és Luke-jr azonnal elítélték az Ordinals-t, mint potenciális “spam”-et.

Adam Back egy ponton még arra is utalt, hogy a BTC bányászcsomópontok blokkolhatják azokat a tranzakciókat, ahol Ord adatok vannak jelen. Ez azonban lényegében tranzakciós cenzúrát jelent, ami a BTC-ben szintén nem megengedett. Back később törölte a témával kapcsolatos bejegyzését. Később enyhébb megközelítéssel pontosította álláspontját, megjegyezve, hogy a bányászok valójában nem fogják/nem kellene megállítaniuk az Ord tranzakciókat. A BTC-t, mondta, “úgy tervezték, hogy ellenálljon a cenzúrának”, és az Orddal szembeni kritikáját puszta ostobaságnak minősítette le. Back azonban azt még odaszúrta a projekt vezetőinek, hogy “legalább csináljatok valami hasznosat”, utalva ezzel arra, hogy ha már a Bitcoin fejlesztgetésén törik a fejüket, próbálkozhatnának valami értelmesebbel is.

Korábban is próbálkoztak ugyanezzel, mára már csak elbukott projektek

A projekt sok tekintetben hasonlít a korábbi koncepciókhoz, mint például a Colored Coins és a Mastercoin. Ezek szintén a Bitcoin Script segítségével rögzítettek további információkat a bitcoin tranzakciókra, hogy új eszközöket és tokeneket hozzanak létre, remélve, hogy bővítik a BTC felhasználási eseteit. Azonban nem jártak sikerrel, mindkét projekt fokozatosan hervadt el, mivel a BTC túlzsúfolttá és túl drágává vált ahhoz, hogy az alapvető pénzügyi átutalásokon kívül másra is lehessen használni.