Szeretnél egy darabka középkort? Most megkaphatod

NFT-projektet indítottak a kölni dóm megóvásának finanszírozására, mivel annak fenntartása évente hét-nyolc millió euróba kerül. Ennek nagy részét egy egyesület finanszírozza, amely most a dóm egyes részeit NFT-ként értékesíti. A jövőben négy további akciót terveznek, de az NFT-k nem igazán alkalmasak jövedelmező befektetésnek.

Március eleje óta 3528 darab NFT eladó a Kölni Dóm nyugati portáljának alsó részéből – írja a német Finanzen. Velük a Központi Dómépítő Egyesület (Zentral-Dombau-Verein, ZDV) a székesegyház fenntartásához évente felmerülő restaurálási költségek egy részét szeretné fedezni. Szerinte a “Dome Cologne NFT”-ket a szervezet alapításának idején egy jóval kevésbé modern finanszírozási kampány ihlette. Ugyanis 1842-ben a ZDV – akkor még polgári kezdeményezésként – nagyméretű rézmetszeteket készíttetett, hogy eladásukkal pénzt gyűjtsön a székesegyház befejezéséhez.

Dómdarabok különböző árkategóriákban

A kifejezetten a “Dome Cologne NFT” számára létrehozott weboldalon a vásárlók egy pixeltérképen láthatják, hogy a nyugati portál mely részeit adták már el NFT-ként és melyeket nem. A piros ponttal jelölt képek már nem kaphatók, a többi különböző formátumban 300 és 500 euró közötti áron vásárolható meg.

A dóm portálja (főbejárati frontja) az NFT-portálon. A piros pixelek már elkeltek.
A dóm portálja (főbejárati frontja) az NFT-portálon. A piros pixelek már elkeltek.

Vannak egyszerű NFT-k (Dome NFT Pure), amelyeket az OpenSea platformon lehet megvenni. Valamint bronz, ezüst és arany kategóriák, amelyeket USB-adathordozóra másolt és postán kiküldött pénztárcán is elhelyeznek. Az “ezüst” kategóriát HYBRID nyomtatásban, az aranyat pedig díszdobozban is kérheti a vásárló. (Ezt vélhetően a “nocoiner”, a kriptovilágban járatlan ügyfeleknek is szól – a szerk.)

Újabb épületrészeket lehet majd venni

Ezen kívül például elővásárlási joggal is kedveskednek a  vevőknek a következő akciókra, és emlékeztetővel a közelgő NFT-kiállításokról. A fenti ábra szerint azonban az eltelt pár hétben nem kapkodták el az NFT-ket, csak egy kisebb részük talált gazdára.

A katedrális további portáljainak NFT-eladását június elsejére hirdették meg, ősszel és télen is további épületelemek NFT-i következnek. Végül jövő év tavaszán a katedrális tornyainak NFT-i. Hogy összesen hány NFT-t adnak ki és milyen áron, azt egyelőre nem tudni.

A fiatalok NFT-kkel adakoznak?

A ZDV meg van győződve a projektben rejlő lehetőségekről:

Ez lényegében a rézmetszet digitális formája… az emberek hazavihetnek valamit, és azt mondhatják, része vagyunk ennek a közösségnek, amely meg akarja őrizni a székesegyházat

– idézik az egyesület vezetőjét. Aki feltételezi, hogy az NFT-k, a digitális alkotások a fiatalok számára különösen érdekesek lehetnek. Remélik, a fiatalabb generációt is bevonhatják a székesegyház finanszírozásába és fenntartásába.

Meggazdagodni aligha lehet rajta

Az adományozási NFT-k elfogadott fizetési módjai az az OpenSea-n keresztül az ether (vagy a MATIC token – a szerk.), valamint a PayPal és a banki átutalás. Egy szakember azonban úgy nyilatkozott, hogy az ilyen jótékonysági jellegű árveréseken általában nem fogy el a teljes készlet, így értéknövekedés sem várható az érmékből. Nem alakul ki hype, a hangsúly valóban elsősorban az adománygyűjtésen van.

Kapcsolódó cikkek:

Minden statisztika azt mutatja, hogy megőrülnek az emberek a Bitcoin NFT-kért

NFT-őrület: miért is vesznek az emberek NFT-ket?

További cikkek az NFT-kről