Nigéria központi bankja meggondolta magát, mégis engedélyezi a kriptovalutákat

A nigériai központi bank meggondolta magát a kriptovaluta kereskedés korlátozásával kapcsolatban. Nevetséges volt a jegybank próbálkozása a bitcoin betiltását illetően, most valószínűleg ők is rájöttek.

Helyi hírek szerint a nigériai központi bank (CBN) elnöke, Godwin Emefiele kijelentette, engedélyezi a bitcoin és más kriptovaluták kereskedelmét.

Idén februárban Bello Hassan, a CBN igazgatója aláírt egy levelet, amelyben súlyos szabályozási szankciókra figyelmeztette a monetáris szolgáltatókat, ha kriptopénz tőzsdékkel üzletelnek.

Nigéria viszonya a kriptovalutákhoz elég visszás. Bár nem létezik olyan jogszabály, amely kriminalizálná a kriptopénz tranzakciókat, a nyugat-afrikai ország hatóságai a befizetés és lehívás korlátozását választották.

A CBN szerint erre azért volt szükség, hogy megvédjék az állampolgárokat a kriptopénzekkel való kereskedés kockázataitól. Hozzátéve, hogy mivel szabályozatlan piacról van szó, nincs jogorvoslat, ha bárkinek problémái adódnának. Emefiele az illegális tevékenységeket, köztük a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását is a bitcoinnal kötötte össze.

Az elnök azonban tisztában volt azzal, hogy hiába próbálkozik a kriptovaluta használatának beszüntetésével, az emberek találnak alternatívát arra, hogy továbbra is kereskedhessenek a digitális pénzekkel.

“A CBN-nél elkötelezettek vagyunk, és mindenkit biztosíthatok arról, hogy a digitális valuta életre fog kelni Nigériában is” – mondta. Ennek ellenére továbbra is távolságtartóan viszonyul hozzájuk.

“Elvégeztünk pár vizsgálatot, és megállapítottuk, hogy a helyiek jelentős részének van kapcsolata a kriptopénzekkel, ami nem a legjobb. Ne értsenek félre, néhány [kriptovaluta] talán törvényes, de a többségük törvénytelen” – tette hozzá.

A nigériaiak tettek magasról a bitcoin tilalomra

A CBN próbálkozásai ellenére a nigériaiak nem foglalkoztak a bitcoin tilalommal, hanem peer-to-peer kriptováltókra nyergeltek át. A banki tilalom megkerülésének további eszköze a tőzsdén kívüli (OTC) kereskedés, amely szintén fellendült február óta. Sokan kijelentették, hogy azért fektetették a pénzüket kriptopénzekbe, mert a helyi valuta folyamatosan veszít vásárlóerejéből.

Mielőtt a CBN februári rendelete hatályba lépett volna, a vizsgált nemzetek közül Nigériában nőtt leginkább a kriptovaluta felhasználók száma. Egy felmérésből kiderült, hogy válaszadók 32%-a rendelkezik vagy használ kriptopénzeket. Összehasonlításképpen: az Egyesült Államok a 8. helyen állt 6%-kal.

Az erőteljes bitcoin kereskedési aktivitásnak köszönhetően az ország elnyerte az Afrika Bitcoin-nemzete címet is.

Ahogy Anthony Pompliano mondja, “a hálózatot nem lehet megölni”. Úgy tűnik, erre a nigériai jegybank csak most jött rá…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük