Szárnyal a bitcoin adásvétel Nigériában, a kormány szigorú intézkedéseinek ellenére is

A nigériai polgárok nem tudnak betelni a kriptovalutákkal még a nemzeti bank törekvéseinek ellenére sem. Tudniillik, a nigériai kormány minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy elnyomja s ellehetetlenítse a helyi kriptovaluta ökoszisztémát. Fáradozásaik azonban eddig sikertelenek. 

A kriptovaluták piaca egyre csak virágzik, az államhatalom feje pedig egyre fő. Röviden és tömören így jellemezhető a fennálló szituáció, de mélyedjünk csak bele a sűrűjébe.

A múlt hónapban a peer-to-peer (P2P), vagyis közvetlen, magánszemélyek közötti BTC kereskedési volumen a valaha mért második legerősebb eredményét produkálta. A P2P váltásra szakosodott platformok azután váltak rendkívül felkapottá Nigériában, hogy a kormány ez év februárjában betiltotta a kriptovaluták kereskedését, ami a visszájára sült és még inkább a kriptók irányába terelte a lakosságot.

Az időszakban egyébként a bitcoin vételára az országban prémiumon kereskedett, mert voltak akik 72 000 dollárért is megadtak volna egy egységért, ami a világpiaci csúcsárfolyamnál 8000 dollárral több. A rendelet ugyanakkor csupán a bankokra és más pénzügyi intézményekre vonatkozott, de nem a magánszemélyek közötti tranzakciókra, amit amúgy is képtelenség lenne érdemben szabályozni.

A hatalom 2021 májusában megpróbálta menteni a menthetőt, mikor a CBN (Central Bank of Nigeria) hivatalos nyilatkozatában bejelentette, hogy ezentúl újra engedélyezi a digitális eszközökkel folytatott kereskedést.

Nigéria furcsa belügyei

Ugorjunk most vissza a jelenbe. A Google Trendek legfrissebb adatai szerint még mindig a nigériaiak keresnek rá a világon a legtöbbször a “bitcoin” kifejezésre. Emellett, a P2P piacán csupán az Amerikai Egyesült Államok előzik meg Nigériát, aki így a második legnagyobb börzével rendelkezik.

Google Trendek ‘bitcoin’ kifejezésre rákeresés országonként az elmúlt 12 hónapban

Ennek köszönhetően a P2P volumen szubszaharai országban a legmagasabb a világon, heti 18.8 millió dollárral. Amerikában ez volumen 18 millió dollár volt a múlt hét folyamán.

Az országban jelenleg is zajló politikai és gazdasági válság még inkább elősegíti a kriptovaluták betörését a köztudatba. A brutális társadalmi elnyomás és a heves infláció jelen esetben pedig csak olaj a tűzre.

Nigeria BTC

A nigériai kormány tevékenységét a külföldi sajtó, valamint a nemzetközi politika is erősen kritizálta, arra késztetve az apparátust, hogy változtassanak hozzáállásukon.

A kriptókat övező ellenszenvük ellenére az államigazgatás egy ideje saját digitális fizetőeszköz (CBDC) kibocsátásának ötletével kacérkodik. Július végén a központi bank pedig már azt is bejelentette, hogy október elsejétől megkezdődik a CBDC tesztelése élesben.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük