Nincs értelme a bitcoin árát jósolgatni

Nemrégiben egészen érdekes cikket tett közzé Rena Shah, a Binance.US egykori tőzsdéért felelős igazgatója. A most a Trust Machines nevű, Bitcoin appokat fejlesztő cégnél dolgozó Shah a bitcoin árfolyamjóslatok feleslegességéről írt. Mert ugye napi szinten bele lehet futni jóslatokba a bitcoin árának változását illetően. Ha hosszú hétvége, akkor azért, ha közzétesz a FED valamilyen számot, akkor azért, ha az Ethereum ára megugrik, akkor azért.

Van jobb, mint a bitcoin árát jósolgatni

Akik már elég régóta mozognak az ökoszisztémában, ők vagy nem foglalkoznak a bitcoin árfolyamjóslatokkal, vagy szimplán a saját véleményük alátámasztására használják őket. És tényleg sokféle jóslatot látni az 1 millió dolláros ártól kezdve a teljes összeomlásig. Főleg, hogy a bitcoin következő felezése már nincs egy évre sem tőlünk. Shah azt javasolja, hogy az értelmetlen vad árfolyamjóslatok helyett a bitcoin tranzakciós díjak jóslataira kellene fókuszálni. Mert akkor a klikkvadász főcímek helyett tényleg meg lehetne találni azokat a pillanatokat, amikor a felhasználók alacsony tranzakciós díjakon próbálhatnának ki új felhasználási lehetőségeket. Vagy a fejlesztőknek lehetne segíteni a Bitcoin rétegek jobb skálázásában.

Ez pedig sosem volt annyira fontos, mint most. A Bitcoin blokklánc körüli érdeklődés az egekben, az Ordinals NFT-k, a BRC-20 tokenek és az egyre több új protokoll következtében a Bitcoin átlagos napi tranzakcióinak száma rekordmagasságokba jutott. Májusban az átlagos tranzakciószám 586 ezer tranzakció felett volt, az átlagos tranzakciós díj elérte a 7 dollárt is. Shah jóslata szerint ez az érték ennek akár tízszerese is lehet hamarosan. Így különösen fontossá válnak majd a Bitcoin második réteges megoldásai. Ezzel együtt pedig fontosabbá válik egy Bitcoin felhasználó számára az, hogy mekkora a tranzakciós díj, mint az hogy mennyibe kerül egy coin önmagában.