Nincs fék a DeFi vonaton: Rekordszámú DeFi fiókot tartanak számon

A Dune Analytics adatai szerint, minden korábbinál több, rekordszámú 3 millió egyedi DeFi fiók van már számon tartva az Ethereum blokkláncon. Július 13.-án, vagyis a cikk írásának a napján, egészen pontosan 3,004,620 DeFi fiók létezik a platform által követett 24 legnépszerűbb DeFi szolgáltatónál. Az összes DeFi fiókot persze képtelenség mind követni, így a pontos szám feltehetően még ennél is magasabb, azonban jelentős eltérésre nem kell számítani.

Ami a DeFi korábbi rekordszámú felhasználószám növekedését illeti, 142 nap kellett ahhoz, hogy a fiókok száma 1 millióról 2 millióra növekedjen, onnantól pedig további 78 nap a 3 millióhoz. Ha a duplázódás a korábbi ütemben folytatódik, akkor elvileg újabb körülbelül 70 napra lehet szükség a 4 milliós felhasználószám eléréséhez.

Az UniSwap, mintegy 2,3 millió felhasználójával jelenleg messze a legnépszerűbb DeFi platform. Még a második helyezett Compound is nagyságrendekkel elmarad tőle a maga 325 ezer fiókjával.

A DeFi felhasználók száma úgy tudott az elmúlt időszakban is brutális mértékben növekedni, hogy mindeközben májustól kezdte az összes kriptovaluta látványosan gyengélkedik. Az április, májusi csúcsokhoz képest a legtöbb digitális érme jelenleg 40, 50, de akár 60 százalékkal is kisebb árfolyamon forog.

Az örömködés után jöjjenek a problémás részek

Fontos megjegyezni, hogy bár természetesen a rekordszámú DeFi fiók mindenképpen örömhír, valójában sokan egyszerre több fiókot is fentartanak. Ebből kifolyólag a ténylegesen aktív, egyedi DeFi felhasználók száma minden bizonnyal alacsonyabb 3 milliónál.

Közben az optimisták a kripto vihar lecsendesedésével az elkövetkező hónapokban, egy újabb, a tavaly nyárihoz hasonló DeFi boomot várnak. Optimizmusukat alátámaszthatja az, hogy az utóbbi időben egyre több intézményi szereplő is érdeklődni kezdett a technológiai iránt, igaz ezen a területen talán még a sima kripto szektornál is több a tisztázatlan vagy kétértelmű jogi és pénzügyi szabály.

Nem csupán a technológia fejlődésével nehezen lépést tartó szabályozói környezet, vagy valamilyen szupertitkos globális pénzügyi összeesküvés az azonban, ami fékezi a folyamatot. A DeFi tranzakciók biztonságáért felelős smart contractokat sorra törik fel különböző számítógépes bűnözői csoportok, dollártízmilliós károkat okozva a felhasználóknak és a platformoknak egyaránt, és egyúttal tökéletesen megmutatva azt, hogy mennyire kiforratlan még ez az egyébként ígéretesnek tűnő technológia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.