Nintendo Game Boy-ból hardver tárca? Ilyen is van!

“Azok az eszközök, amelyek fizikailag nem tudnak csatlakozni az internethez, természetüknél fogva biztonságosabbak. Egy olyan eszköz, amelyet a kriptovaluták létezése előtt hoztak létre, és amelyet képtelenség digitális adathalászattal megtámadni, még jobb”.

Körülbelül két éve írtunk arról a srácról, aki a felejthetetlen, sokak gyermekkorát kedvessé tevő Nintendo Game Boy-t Bitcoin bányászati eszközzé alakította át. Az ötlet egyébként jó és működőképes, pusztán türelmesen ki kell várni azt a pár száz millió évet, amíg gameboyunk validálja az első blokkot. Azonban ez a megismerkedés a játékkonzol és a bitcoin között elég volt ahhoz, hogy a kreativitással megáldott emberek elkezdjenek agyalni, hogyan lehetne ezeket a szórakoztató kis készülékeket további kriptós tevékenységekre felhasználni. Ekkor született meg Joseph Schiarizzi ötlete, hogy hardvertárcát csináljon a játékkonzolból.

Hogyan válik hardvertráca egy játékkonzolból?

Május 19-én Joseph Schiarizzi, a Keyp kriptovalutákkal foglalkozó cég egyik fejlesztője megosztotta a nyilvánossággal projektjét, amelyen az év eleje óta ügyködött. Schiarizzi egy olyan koncepciót mutatott be, amely egy fizikai Game Boy-kazettát használ fel, aminek eredményeként egy “ténylegesen offline hardvertárca” jön létre, amely önállóan, firmware-frissítések nélkül működik. Az innovációjának alátámasztására megosztott egy januárban közzétett tweetet, amelyben bemutatja a Game Boy-játék demó verzióját. A videóban láthatjuk, ahogy egy karakter szórakoztató kis feladatokat oszt ki a játékosnak, aki ezek teljesítésének jutalmául megkapja a saját privát kulcsát. Természetesen nem marad el az óva intő felszólítás, hogy a kapott kulcsot jegyezze meg jól és soha ne adja ki senkinek.

Az ötlet mögött álló motiváció

A projekt megalkotója még egy weboldalt is létrehozott, amelyen megválaszolja a játék hallatán egyből eszünkbe jutó, leggyakoribb kérdéseket.

A “hogyan működik a Game Wallet” kérdésre adott válasz:

“A BIP-39-en alapuló kriptográfiai mag generálására használt sha256 hashing algoritmus nyílt forráskódú assembly implementációját alakítottuk át GBAssemblyre, arra a nyelvre, amelyen az összes Game Boy játékot programozzák” – részletezi a weboldal.

Schirazzi egyébként Solidity fejlesztőként tevékenykedik és az Assembly programozási nyelv szerelmese. Miután látta, hogy a legtöbb hardvertárca kudarcot vall eredeti ígéretéhez – hogy valódi hidegtárolóként működik – képest, a Keyp csapata úgy látta, hogy be kell fejezniük a Game Walletet, és mindenki számára elérhetővé tenni azt. A játékkal együtt a forráskód is elérhető lesz, így igény esetén bárki létrehozhatja saját implementációját.