Nő a kriptoszektor lobbiereje: 80 cég 42 millió dollárt költött Washingtonban

2019 első negyedévében Washingtonban (D.C.) 80 entitás lobbizott a bitcoin (BTC) és blokklánc ügyekben, jelentette a politikai híroldal Roll Call.

A szövetségi választási bizottság adataira hivatkozva a híroldal szerint a 80 lobbizó szereplő közül 40 blokkláncokhoz és kriptopénzekhez kapcsolódó ügyekben hallatta a hangját Washingtonban és eddig 42 millió dollárt tapsoltak szét a hatóságok, állami szervek stb. között.

A legnagyobb költők között megtalálhatóak a hagyományos pénzpiaci szereplők is, mint például az Ernst & Young és Accenture, de őket is kenterbe veri az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája, mely 16.4 millió dollárt költött fintech ügyek politikai támogatására. A MasterCard összesen 720 000 dollárt költött lobbitevékenységre, köztük a virtuális valutákat érintő ügyekre.

A tisztán kriptovállalkozások is ott vannak a listán, mint például a Coin Center és a Coinbase is- Az utóbbi 50 000 dollárt költött a banktitok-törvény reformjára. A Ripple és a Square szintén nem hiányozhatott a listáról.

Bitcoinért és blokkláncért lobbizó vállalatok | Roll Call

A lobbitevékenység egy jogilag szabályozott foglalkozás Washingtonban (Brüsszelben és Magyarországon egyaránt), célja, hogy új vagy meglévő törvényeket fogadtasson el, tartson fenn vagy védje ki negatív intézkedések hatását, szerezzen előnyöket stb., mindezt szigorúan törvényes keretek adta lehetőségek között.

A Blockchain Association lobbicsoport például egy olyan Ohio állami törvény mellett lobbizott erősen, mely a kriptopénzeknek immunitást garantál a SEC értékpapír törvényei alól.

A múlt év utolsó negyedévében a digitális fizetőeszközökért lobbizó entitások száma még csak 33 volt Washingtonban.

Amerikában továbbra is bizonytalan lábakon áll a kriptoszektor szabályozása. Andrew Yang, 2020-as elnökkandidátus például a szétszabdalt kriptogazdaság egyesítését és egységes szabályozás bevezetését ígérte manifesztójában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük