No-go zóna a bitcoin Indiában, de nem úgy a blockchain

  • 11
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Miközben Indiában azt rebesgetik, hogy kompletten betiltásra kerülhetnek a digitális fizetőeszközök, mint a bitcoin (BTC), ether (ETH), monero (XMR) stb., addig a motorjukat képező blockchain technológia lassan az államigazgatás felsőbb szintjeire is beszivárog.

Bitcoin: no-go zóna Indiában

India második legnépesebb állama, a 114 milliós Maharashtra kormánya például szabályozási sandbox elfogadását tervezi a blockchain-megoldások tesztelésére a közigazgatásban.

A DNA India augusztus 19-i beszámolója szerint a kormány célja, hogy a blockchain technológiát az ellátási láncok, mezőgazdaság, gépjárműregisztráció, vásárlás és nyilvántartás terén hasznosítsa.

Az informatikai minisztérium szárnyai alatt kivitelezendő projektre már 100 millió rúpiát (mintegy 1.4 millió dollárt) el is különítettek. A projekt felelősének beszámolója szerint:

“Az állam kormánya élvonalbeli technológiát fog alkalmazni a kormányzás hatékonyságának fokozása érdekében. A kormány már befejezte az első blokklánc-kísérleteket az egészségügy, az ellátási lánc, a dokumentumok és az SSC igazolások területén. […] A következő öt-hat hónapban szabályozási sandboxot készítünk, amely egy egységes keretet képez a blockchain technológia bevezetéséhez.”

Amíg állami szinten kifejezetten pozitív visszajelzéseket vált ki a technológia költségcsökkentő és hatékonyságnövelő ígérete, addig a technológia ‘killer appjának’ feltételezett kriptopénzek már kevésbé. Az elmúlt hónapokban felröppent a hír, hogy az indiai kormány akár betilthatja a bitcoint és egy saját digitális rúpiát vezet be.

A hírt egyelőre még nem erősítették meg a felsőbb hatóságok, de India köztudottan extra ellenséges attitűdöt tanúsít a decentralizált, p2p kriptovaluták irányába. Ennek egyik fő oka az lehet, hogy egy esetleges válság, vagy tömeges bitcoin elterjedés esetén a válságérzékeny és volatilis rúpia inná meg a levét.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.