Nők és a bitcoin – hölgyek a bitcoin technológia világában

Nők és a bitcoin – két olyan dolog, amely megfejtése kihívás elé állíthatja a férfiakat. A technológiai szektorban világszerte alacsony a nők aránya, de ez nem azt jelenti, hogy a hölgyek ne alkothatnának nagyot ebben az iparágban is. Nemzetközi nőnap alkalmából vessünk egy pillantást, hogy a gyengébbik nem miként képviselteti magát a bitcoin világban.

London a bitcoin hölgyek főhadiszállása

A Twitter az egyik legfontosabb csatorna, ahol a bitcoint támogatók felszólalnak és megfogalmazzák véleményüket a kritpopénz jövője kapcsán. @BitcoinBelle, vagy másnéven DI$RUPTIV3 szintén a Twitteren talált magának 11 ezer követőből álló olvasótábort. Polgári nevén Michele Seven minden fontosabb esemény kapcsán posztol valami saját gondolatot és számos technológiai szereplővel készített már interjút. Tavaly megjelentetett egy kriptovilág inspirálta sci-fi novellát is, mely nagy népszerűségnek örvend a követői közt.

Nők együttműködése a fintech szektorban - Nők és a bitcoin egy új perspektíva születőbenAzért, hogy a nők szerepe jobban erősödjön a bitcoin szektorban, Bitcoin Belle Londonban egy rendezvény sorozatot indított Pua Pylanddel, a The Bitcoin Wife blog írójával közösen. Pua és férje a bitcoin korai felfedezői közé tartoztak, a blogban írta le tapasztalataikat a kriptopénz kapcsán.

A két nő kezdetben egy online chat szobát alakított, ahol négy kontinensről összesen 130 hölgy szólalt fel különböző bitcoint és blokklánc technológiát érintő témában. A legaktívabbak közül tizenketten egy idő után rendszeres heti találkozókat kezdtek el szervezni. Ebből nőtte ki magát aztán a London Women in Bitcoin, mely mára globális eseménnyé nőtte ki magát. Pyland családi okokból 2014-ben kiszállt a bitcoin találkozókból, amit jelenleg Bitcoin Mama, eredeti nevén Magdalena és a Times egyik digitális újságírója, Rhian Lewis vezet és szervez Londonban és Floridában.

Rhian egyike a CounMyCrypto altcoint figyelő platform alapítóinak. Ezen kívül pedig a Yope fejlesztői csapat tagja is, amely bitcoin és ethereum blokklánc alapú applikációk fejlesztésével foglalkozik. Lewis minden alkalmat megragad, hogy bátorítsa a nőket, hogy csatlakozzanak a bitcoin szektorhoz. 2014-ben egy interjúban az alábbiakat nyilatkozata.

“Ha a bitcoin valóban széleskörben elfogadott fizetési lehetőséggé akar válni, akkor mindkét nem körében egyaránt követőket kell találnia.”

A bitcoin iparág és a technológiai szektor problémái azonosak

A bitcoin és blokklánc iparág egyik legnagyobb problémája, hogy hogyan motiváljon több nőt a kriptopénzek használatára. A motiváció problémája minden technológiai iparágban fennáll.

A technológiai szektor is lehet csajosBitPesa kriptopénz platform ügyvezető igazgatója, Elizabeth Rossiello ezen a helyzeten szeretne változtatni. Az önmagát feministaként hirdető Rossiello szinte minden eseményen felszólal, hogyan lehetne a nőket a bitcoin közösség szerves részévé integrálni. Szerinte az oktatás vezethet majd el a probléma megoldásához. Álláspontja szerint, ha több technológiai irányultságú kurzuson vesznek részt a hölgyek, akkor nyitottabbak lesznek a szektor irányába.

Ezt a gondolatot Elizabeth McCauley osztja, szerinte is csak az oktatás révén lehet több nőt bevonni a technológiai ipágakba. Elizabeth korábban a Bitcoin Magazin működésért felelős igazgatója volt. Dolgozott a BitPaynél és a Bitcoin Foundation igazgatói tanácsának is volt tagja. Jelenleg a Coinsecure, az egyik vezető indiai bitcoin tőzsde globális fejlesztésért felelős vezetője. Egy blog bejegyzésben így nyilatkozott a nők és bitcoin kapcsolatáról.

“A bitcoin egy nagyon igéretes lehetőség a nőknek. Egy alternatív választás azoknak, akik a hagyományos pénzügyekből ki vannak rekesztve. A férfiak által dominált pénzügyi és technológiai szektor pedig az oktatás segítségével közelebb hozható mindenkihez, legyen az nő vagy férfi.”