Folyamatos lassú emelkedésben van a bitcoin árfolyama – egyelőre kitart az emelkedő trend

A múlt héten rekord szinteket döntött a bitcoin árfolyama, túlhaladta a 2013 november végén elért maximumot is. Az emelkedés 1220 dollárig tartott ki. Egyelőre kitart az emelkedő trend, de vajon mennyi van még a bitcoinban?

A legfőbb támasz most 1170 dollár környékén alakult ki a 4 órás charton. Bár eddig jól bírta a bitcoin a magas árfolyam miatt kialakult megnövekedett forgalmat, az emelkedő trend lassan veszíthet az erejéből. Ha sokadig próbálkozásra sem sikerül áttörni az ellenállást, a letörés lehetősége is benne van a pakliban.

Fontos emelkedő trend vonalánál van a bitcoin árfolyam támasza

Lassú emelkedő trend kezdődött meg az rekord árfolyam elérése után. Először korrigált az árfolyam, de 1150 dollár alá így sem esett vissza. Úgy tűnik sikerült a bitcoinnak megkapaszkodnia ezen a magasabb szinten.

A korrekció után az árfolyam többször is megpróbált kitörni az 1200-as szint fölé, ezidáig azonban huzamosabb ideig nem tudott tartózkodni a BTC/USD keresztárfolyam. Ha az erős 1170 dolláros támaszt nem sikerül tartani, további esésre kell felkészülni, akár visszacsúszhat 1100 dollár alá is.

Másrészről viszont az árfolyam tartja a rövidtávú trendvonal szintjét. Az ellenállás 1225 dollárnál rajzolódik ki, egyelőre ez a szint képezi a további növekedés akadályát. Ha itt sikerülne kitörnie az árfolyamnak az további növekedést vetíthet előre.

A 100-as mozgóátlag a 200-as hosszabb mozógátlag felett fut ami kirajzolja a legkisebb állást felfelé. Ezek alapján is valószínűbb, hogy kitart tovább az emelkedő trend. Sőt, a két mozgóátlag közötti távolság is egyre szélesedik, ami erősíti, hogy  összeségében a rövidtávú trend felfelé mutat.

A mozgóátlagok is egyre csak távolodnak - kitart az emelkedő trend.

Mindenki a bitcoin ETF döntésére vár a piacon

Ahogy azt már év elején is írtuk, az idei év egyik legfontosabb piacbefolyásoló eseménye a Winklevoss testvérek bitcoin ETF-ének lehetséges jóváhagyásra. A SEC-nek, az amerikai tőzsdepiaci felügyeletnek március 10-éig, azaz ezen a héten péntekig kell meghozniuk a döntést, hogy beengedik-e a piacra az új terméket. Ezzel a bitcoin még szélesebb körben elfogadott, tőzsdén kereskedett pénzügyi eszközzé nőheti ki magát.

Tulajdonképpen bármilyne pozitív hír az egekbe lökheti a bitcoin árfolyamát, végeláthatatlan növekedési potenciált adva a BTC/USD keresztárfolyamnak. A döntés kapcsán megnőhet ugyanis a likviditás a piacokon, hiszen a fintech szektoron kívüli egyéni és intézményi befektetők is részesülhetnének a bitcoin árfolyam változásából adódó profitból. Ez pedig akár további bitcoin ETF-ek megjelenéséhez is vezethez a piacon, ami egy pozitív spirált okozhat az árfolyamnál. A másik oldalról nézve természetesen a negatív hírek is befolyásolják az árfolyamot, bár e téren a hatás jelentősen kisebb lehet, mint a pozitív irányban.