Normális? Egy bank megtiltotta dolgozóinak, hogy munkaidőn kívül bitcoint vásároljanak

A skandináv Nordea Bank olyanba üti bele az orrát, amihez semmi közzé. Jogerősen megtilthatja dolgozóinak, hogy munkaidőn kívül, a szabadidejükben, kriptovalutákkal kereskedjenek.

A Bloomberg kedden számolt be arról, hogy egy dán bíróság úgy határozott, igazat ad az észak-európai banknak abban, hogy az megtiltsa alkalmazottainak a kriptovaluta vásárlást a digitális eszközökhöz köthető kockázatok miatt.

A pert még egy dán pénzügyi szakszervezete akasztotta a Nordea (a bank ismerős lehet innen: Küszöbön az újabb bankbotrány: a Trojka-pénzmosásügy) nyakába arra hivatkozva, hogy a kriptovaluta tilalom sérti az alkalmazottak személyes szabadságát.

“Azért indítottunk pert, hogy mindenki rendelkezik magánélettel és mindenkinek joga van magánszemélyként cselekedni” – nyilatkozta Kent Petersen, a szakszervezet elnöke. “Fontos volt számunkra és tagjainknak, hogy meghatározzuk, milyen jogokkal rendelkeznek a menedzserek. Ebben az esetben azonban sokkal többről van szó, mint amit elfogadhatónak találunk.”

A Nordea úgy védekezik, hogy elsőként 2018-ban csak figyelmeztette az alkalmazottait a kriptokereskedelemmel járó kockázatokról, amik túlságosan magasak. A bank hozzátette, hogy a szabályozás hiánya miatt a kriptovaluták az illegális tranzakciók és pénzmosás melegágyai (ami már vagy 100x meg lett cáfolva, például itt: 200 000 bitcoin tranzakció elemzése után csupán 2%-uk köthető illegális tevékenységhez).

A nagy valószínűséggel pánikrohamban kitörő alkalmazottak, akiknek legalább lesz egy újabb ösztönzője, hogy anonim, peer-to-peer váltókat használjanak, szerencsére nem kell teljesen lemondaniuk a személyes pénzügyi szabadságukról, ugyanis a bank kegyesen nem tiltotta meg, hogy kriptovalutához kötött származékos eszközökbe fektessenek, és azt sem tiltották meg, hogy megtartsák a tiltás előtt megvásárolt bitcoinjaikat, etherjüket és más digitális érméiket.

A fura az, hogy a Nordea, mikor kriptókról van szó, gyorsan elfelejti, hogy mi fán is terem. Aki ugyanis nem tudná, egyike azon bankoknak, amely maga is pénzmosási slamasztikában lubickol már 2017 óta. A Reuters még márciusban számolt be arról, hogy kiderült, hogy a pénzügyi csoport 700 millió euró orosz koszos pénzt mosott tisztára. A bank szerinte a jogszabályoknak megfelelően járt el és jelentette az esetet a pénzfelügyeleteknek. Igaz, 12 évvel később.

Júniusban a dán államügyészség razziázott a banknál a pénzmosással kapcsolatos bűnügyi nyomozás részeként. 2018-ban pedig Svédország pénzügyi felügyelője is figyelmeztette a 30 000 (potenciális kriptovaluta vásárló) alkalmazottat foglalkoztató intézetet a pénzmosás elleni szabályok be nem tartása miatt.

Az északi bankok amúgy és élen jártak a pénzmosás elleni nemzetközi szabályok kijátszásában. A koppenhágai haverok, a Danske Bank például 200 milliárd eurónyi orosz pénzt mosott tisztára egy észt fiókon keresztül. A világosság kedvéért: a Bitcoin piaci értéke tokkal-vonóval csupán 120 milliárd euró.