Novemberben érkezik a Bitcoin történetének egyik legfontosabb frissítése

A Taproot frissítés lesz a Bitcoin hálózat egyik legfontossabb fejlesztése idén. Az aktiválás várható időpontja november 16-án, a 709 632. blokkmagasságnál lesz.

A Taprootnak köszönhetően csökken a bitcoin tranzakciók láthatósága, az utalások rugalmasabbak lesznek, de a frissítésnek köszönhetően új funkciók is bekerülnek a kódbázisba, mint amilyen az idővel ‘lebomló’ többaláírásos tárcák.

A Taproot bevezetéséról szóló döntés többségi konszenzussal június 12-én esett meg, amikor a bányászok és bányászpoolok 90%-a elkezdte jelezni a hálózat felé, hogy támogatja a frissítést.

A Bitcoin hálózat utolsó blokkja Taproot nélkül a 709 631. lesz.

Amint kibányászásra került a fent említett blokk, a Bitcoin csomópont üzemeltetőknek (Bitcoin Core 0.21.1, 22.0, és az ezt követő szoftvert futtatók) automatikusan aktiválásra kerül a Taproot.

Ez mintegy 12 000+ teljes csomópont üzemeltetőt jelent világszerte. Itt jegyeznénk meg halkan: nincs még egy ennyire decentralizált blokklánc hálózat a világon, az Ethereum a nyomába se ér, aminek alig van több, mint 3000 csomópontja az Etherscan adatai alapján.

Bitcoin csomópontok földrajzi eloszlása

Taproot = a pénzügyi adataink magasabb fokú védelme

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor az átlag bitcoin felhasználónak könnyebbé, olcsóbbá és privátabbá válik a többaláírásos okosszerződések használata (multisig).

A Taproot után mind a normális, mint a multisig tranzakciók ugyanolyanok lesznek, ami növeli a tranzakciók anonimitását a Bitcoin hálózat használói számára.

A Taproot ezt a Schnorr publikus kulcsokra való utalások lehetővé tételével éri el.

Mivel a Taproot kimenő utalások mindegyike ugyanúgy fog kinézni (hosszúságban és karaktertípusban) a blokkokban, ezért a Bitcoin hálózat nem fogja többé felfedni, hogy normális vagy multisig tranzakciót hajtanak végre.

A Schnorr aktiválás egyébként már évek óta érik a Bitcoinnál, csak amikor Satoshi Nakamoto a Bitcoin hálózatot útjára indította, a Schnorr még aktív szabadalmi oltalommal rendelkezett. Nakamoto az ideiglenesen implementált ECDSA helyett alapból a Schnorrt szerette volna használni, de akkor az még nem volt nyílt forráskódú.

A Taproot alacsonyabb hálózati díjakat is jelent

A Bitcoin fejlesztők azért jöttek ki a Taproottal, hogy implementálhassák a Schnorr aláírásokat, amik segítségével egyszerűbbé tehetik a többfeles architektúrákat, mint amilyen a MuSig is.

A multisig használata a multisig műveleti kódok helyett egyben csökkenteni fogja a tranzakciók méretét is, aminek hála csökkenni fog a multisig tranzakciók hálózati díja is.

A Taproot egyben aktiválja a MAST-ot (Merklized Abstract Syntax Trees) is, avagy a Merkle-fák használatát, ami azt jelenti, hogy kondíciókat tudunk rendelni a BTC utalásokhoz.

A MAST egyben azt is jelenti, hogy a felhasználatlan kondíciók nem a Bitcoin blokkláncán kötnek ki, mikor valaki BTC-t utal, ezzel is tovább csökkentve a MAST-hoz kapcsolódó tranzakciók díját.

Kapcsolódó: Megduplázza a Bitcoin árfolyamát a Taproot upgrade?

A Taproot növeli a Bitcoin értékállóságát

Protokoll-szinten a Bitcoin négy biztonsági karakterisztikája, hogy többfelhasználós, többaláírásos, földrajzilag szétszórt és az offline privát kulcs menedzsment.

Ez a felállás jelenti az aranysztandardot az offline bitcoin tárcák számára és felel több száz milliárd dollárnyi BTC feltörhetetlenségéért.

A Taproot kehetővé teszi a multisig tárcáknak az időbomlás (time-decay) funkció támogatását. Pl. a egy Taproot három-aláírásos multisig tárca esetén a bitcoinok

  • bármikor utalhatóak hátom kulcs segítségével,
  • vagy három nap múltán már csak két kulccsal az eredeti három közül,
  • vagy 10 nap elteltével csak egy kulccsal az eredeti privát kulcsok közül.

Az ilyen multisig időbomlásos kombinációk száma végtelen.

És mi a helyzet a lánc szétválásával, potenciális veszélyt jelent?

Annak ellenére, hogy a bányászpoolok és bányászok 90%-a a Taproot aktiválás mellett tette le a voksát, elképzelhető, hogy néhány régebbi Bitcoin Core verziót futtató csomópont elutasítja a Taproot aktiválást.

Az inkompatibilis csomópontok pedig forkolhatják, az az kettészaktíhatják a blokkláncot. 2015-ben a BIP66 során több ilyen szétválás is történt a Bitcoin blokkláncon mivel néhány csomópont nem volt képes frissíteni a friss verzióra.

Ennek elkerülésére komoly fejlesztői munkát öltek a november 16-ai aktiválást megelőzően. A Bitcoin Core fejlesztők állítása szerint a 2015-öshöz hasonló lánc szétválás elképzelhetetlen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük