Az Ethereum hálózat elindulása óta most először nyereséges

Az elmúlt 18 hónapban az Ethereum blokklánc közel 1 milliárd dollárnyi bevételt termelt. A hálózat csak 2024 első negyedévében 365 millió dolláros nettó bevételre tett szert.

Az Ethereum 2024 első negyedéves bevétele közel 200%-os ugrás a 2023 negyedik negyedévi 123 millió dolláros nyereséghez képest – derül ki a The DeFi Report elemzőjének, Michael Nadeau-nak április 17-i jelentéséből.

Ethereum
Az Ethereum éves nyereségei és veszteségei 2015-ös indulása óta.

A hálózat díjakból származó bevétele – amelyet a felhasználók a tranzakciókért fizetnek– elérte az 1,17 milliárd dollárt. Ez 155%-os növekedés 2023 első negyedévéhez képest, és 80%-os növekedés az előző negyedévhez képest.

Nadeau szerint a megnövekedett hálózati aktivitás “elsősorban a negyedév során megugró DeFi aktivitásnak köszönhető”.

Az aktivitási hullámnak köszönhetően a hálózat napi átlagos tranzakciói 2024-ben már meghaladták a tavalyi adatokat, és közelednek az Ethereum 2021-es csúcsának eredményeihez.

Ethereum
Az Ethereum átlagos napi tranzakciói évente (kék) és a napi átlagos elégetett Ether tokenek száma (rózsaszín).

Több mint 1,15 millió átlagos napi tranzakcióra került sor 2024-ben, ami némileg meghaladja a tavalyi 1,05 milliót, és alig marad el a 2021-ben regisztrált 1,25 milliótól.

8 év után nyereséges az Ethereum hálózat

Az Ethereum 2015-ben indult, de csak 2023-ban volt az első nyereséges éve, ekkor 623 millió dollár profitot könyvelt el. Mindez úgy, hogy bevételei ekkor 75%-kal alacsonyabbak voltak, mint a 2021-es 9,9 milliárd dolláros csúcsbevételei.

“Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy 2022 szeptemberében áttértek a proof-of-stake konszenzusra, amelynek során a bányászoknak (most már validátoroknak) fizetett token ösztönzők nagyjából 80%-kal csökkentek” – magyarázta Nadeau.

Hozzátette, hogy az Ethereum díjai 2017 óta 58%-kal nőttek.

Felmerülhet a kérdés, hogy egy decentralizált platform esetében hogy is beszélhetünk profitról. A Token Terminal kifejtette, hogy az Ethereum bevételi modellje a hálózati díjakon alapul, ami a felhasználók által a tranzakciók lebonyolításáért fizetett díj. Ezek az úgy nevezett “gas díjak” március elején megugrottak, de mostanra éves mélypontra estek vissza. Ráadásul az ETH egy részét minden tranzakció esetén elégetik és kivonják a forgalomból. Ez a meglévő ETH-tulajdonosok gazdasági hasznára válik, mivel a kibocsátás deflációs jellegűvé válik a nagy kereslet idején.

Nadeau elmondta a következő évekre vonatkozó piaci előrejelzéseit, és arra a következtetésre jutott, hogy “a kripto minden mást felül fog múlni”.

A következő néhány évre növekvő likviditási feltételeket várt, mivel az Egyesült Államoknak idén nagy mennyiségű adósságot kell refinanszírozni, és a piac beárazta a Federal Reserve idei három kamatcsökkentését.

“Ez hátszelet adhat a kockázatos eszközöknek, például a technológiai részvényeknek és a minőségi kriptóknak”.

Az amerikai spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok, a Bitcoin feleződése és amit Nadeau “innovációs ciklusnak” nevezett, három további katalizátor, amelyek hozzájárulnak a következő néhány év bullish beállításához.

Az elemző azt is állította, hogy a Bitcoin és az Ether “eléggé korrelálnak”. A Bitcoin a bikapiac elején teljesít jobban, mivel ez a legismertebb kriptopénz, míg az ETH és az altcoinok a ciklus későbbi szakaszaiban zárkóznak fel, esetleg múlják felül a BTC-t.