EKB elnök: 2021 közepén indulhat a digitális euró fejlesztése

Egy négy nappal korábbi interjúban Christine Lagarde Európa Központi Bank elnök 2021 közepére tette a digitális központi jegybankpénz (CBDC) fejlesztésének megkezdését.

Amennyiben zöld utat kap a fejlesztés, akkor még évekig ülhetnek rajt, mire egy kézzel fogható kriptográfiai fizetőeszközt dobnak ki. Szemben Kínával, ami már 2020 óta teszteli egyes nagyvárosaiban a digitális jüant.

“Meg kell győződnünk róla, hogy helyesen járunk el. Ezzel tartozunk az Európaiaknak… a teljes folyamat – legyünk földhöz ragadtak – nézeteim szerint további négy évet fog igénybe venni, de talán még többet.”

Az EKB előbb egy nyilvános konzultáció eredményére épülő elemzést juttat a digitális jegybankpénzről az Európai Parlamentnek értékelésre, majd ezt követő hat hónap múltán kerül eldöntésre, hogy lesz-e digitális euró fejlesztés vagy sem.

“Technikai kísérlet és fundamentális változás. Meg kell győződnünk, hogy nem törjük össze egyik rendszert se, hanem fokozzuk azokat.”

Lagarde kitért a készpénz szerepére is, ami szerinte ugyan visszaszorult a pandémia következtében változó vásárlási szokásainknak köszönhetően, de attól még megmarad:

“Megváltozott az emberek vásárlási módja, a rendelések módja, az ételrendelés, a fizetési módok. Digitális dimenzióba került, amitől nem kell félnünk.”

Lagarde csak arra döbbent rá az évek alatt lassan, hogy szükség van digitális jegybankpénzekre, de úgy tűnik arra még nem, hogy a decentralizáció jelensége is kezd erőre kapni. Egy decentralizált monetáris rendszerben nincs szükség központi bank által kibocsátott és szétmanipulált fizetőeszközre.

Kapcsolódó: