Nym protokoll – az adatvédelemre fókuszáló blokklánc megoldás

Az internet a modern társadalom működésének elengedhetetlen infrastruktúrája lett. Az életünk rengeteg aspektusát befolyásolja a világhálóra való csatlakozás, néha igazán forradalmi, máskor csak egyszerű hétköznapi módon.

Viszont az internet ma már nem olyan, mint amilyennek kívánnánk. Az elmúlt 20 évben az internettel kéz a kézben fejlődött a megfigyelés is, ami sajnos a személyes adatok és privát szféra kárára nyert egyre nagyobb teret. A Nym protkoll pont ezt az egyensúlytalanságot akarja orvosolni.

A Nym platform több, a személyes adatok védelmére kifejlesztett technológiát köt össze. Ezek eredménye egy integrált rendszer összekapcsolt hálózati node-okkal.

Nagy vonalakban ezeket a technológiákat aknázza ki:

  • a személyes adatok védelmét elősegítő aláírási séma, amit Coconut-nak hívnak. A Coconut lehetővé teszi, hogy másként kezeljük a hozzáférések kontrollját, ami egy identitás alapú paradigmán alapul, amire épül a teljes használati jogosultság is.
  • Sphinx, egy módszer, amely által védett és rétegesen titkosított információs csomagokat tudunk küldeni, így nem lehet megállapítani, ki kommunikál kivel.

Fontos kiemelni, hogy ezek a technológiák két különböző szinten is biztosítják az adatvédelmet: a hálózati adatátvitel és a tranzakció esetében is.

Nym_architektúra

Hogyan lehetne összehasonlítani a Nym platformot más rendszerekkel?

A Nym protokoll az első rendszerek közé tartozik, amely integrált védelmet biztosít hálózati és tranzakciók szintjén is egyszerre. Ez az eljárás nyújtja a lehető legjobb adatvédelmi mechanizmust. Ennek köszönhetően semmi sem csúszhat át a szitán a rendszerek közötti kommunikációban. A legtöbb hasonló megoldás eddig még csak egy szinten tudta biztosítani ezt a védelmet egy időben.

Például néhány blokklánc alapú rendszer tartalmazza a zero knowledge proof (nulla tudásbiztos) rendszert, ezek viszont a láncon futó tranzakciók védelmét biztosítják csak. Ezzel tehát megmaradt a lehetőség a hálózati alapú adatvédelmi problémák kiaknázására.

Másrészről a Tor pedig csak hálózati adatvédelemmel foglalkozik, és nincs beépített védelme a tranzakciós adatok kezelésére. Ha például beazonosítható információt adsz meg a Tor hálózaton futó kérésekben (ami könnyen akár véletlenül is megtörténhet), a személyes adatok védelme már el is bukott.

Szemben a Tor hálózattal, a Nym nagyon erős biztonsági garanciákat kínál a végpontok közötti hálózati támadások ellen is.

Akkor a Nym valamiféle VPN megoldás?

A legismertebb hálózati szintű védelmi megoldások jelenleg a VPN (virtual private network) megoldások, amelyek a hálózati védelmet egy titkosított alagúton keresztül biztosítják a felhasználók számítógépei között, amit egy VPN szolgáltató üzemeltet. A VPN-ket azonban sokszor rosszul konfigurálják fel, vagy ha jól is működik, akkor sem képes valódi privát csatornát biztosítani vagy a cenzúrával szemben megfelelő ellenállást nyújtani.

A VPN szolgáltatók ugyanis teljes mértékben rálátnak a felhasználók és a publikus internet közötti hálózati forgalomra. Így pontosan látják, hogy a felhasználók milyen szolgáltatást vesznek igénybe az interneten. A felhasználónak meg kell bízni a VPN szolgáltatóban, hogy nem használja fel az így megszerzett információ semmilyen kártékony módon, vagy nem tarja meg magának a logokat.

A Nym egy megoldás, amely nagyon erős hálózati szintű anonimitást kínál még abban az esetben is, ha valami erőteljes rendszer passzív módon monitorozza a hálózatot. A Nym decentralizált, nem dolgozik egy harmadik feles szolgáltatóval sem, így nem kell megbízni egy VPN szolgáltatóban sem. Ami még ennél is fontosabb, hogy a Nym a VPN-nél is megbízhatóbb védelmet biztosít. Emellett magas minőségű szolgáltatásokra is ad támogatást alacsony késleltetéssel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.