OKEx kriptotőzsde: Ázsiában dominálja a piacot, de mit tud nekünk magyaroknak ajánlani?

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Az OKEx tőzsdéről a legtöbb Olvasónk már nagy eséllyel hallott korábban is: a 2017-ben alapított máltai vállalkozás mára az egyik legnagyobb és legszélesebb körben használt tőzsdévé nőtte ki magát. De mi áll a sikerük hátterében? Miben ajánlanak mást – netalán többet –, mint más tőzsdék a piacon? És ami a legfontosabb: kinek ajánlottak a szolgáltatásaik?

Itt a legfontosabb tudnivalókat szeretnénk bemutatni a tőzsdéről, kitérve többek közt az oldalon elérhető funkciókra (köztük a derivatív kereskedési lehetőségekre és a fizetendő díjakra is), a felhasználói élményre, a biztonságra és az eddig elért eredményekre.

OKEx Kriptotőzsde: Ázsiában dominálja a piacot, de mit tud nekünk ajánlani?

Mi az az OKEx?

Az OKEx kriptotőzsdét 2017-ben alapították, központja a meglehetősen kriptobarát Máltán található. Már az is szép teljesítmény, hogy az elmúlt évek turbulens kriptokörnyezetében ilyen sikeresen tudtak helytállni, de az OKEx még jelentős fejlődést is produkálni tudott: jelenleg az egyik legkiterjedtebb szolgáltatási portfólióval rendelkezik a piacon. Több mint 400 kereskedési párt tudnak felmutatni több, mint 20 millió felhasználójuknak; az éves kereskedelmi volumenük pedig 100 milliárd dollár felett jár. A növekedés ráadásul előrevetíthető, ha a kriptoszektor trendjeit követi a tőzsde. A Forbes szerint csak Amerikában az éves kriptokereskedelmi volumen tavaly 227 milliárd dollár volt, ezzel óriási növekedést mutatva a 2015-ben még csak 1,3 milliárdot elérő becsült értékhez képest.

A klasszikus kriptovaluta adás-vétel mellett (ahol fiatért is tudunk kriptót venni) lehetőséget adnak különböző származtatott, azaz derivatív eszközök kereskedésére is. A tőzsdéhez természetesen saját tárca is tartozik, ahol tárolhatjuk megvásárolt kriptopénzeinket; ha pedig valaki nem csak hodlizni akarja a gondosan összegyűjtött bitcoinját, hanem szeretné, hogy a pénze dolgozzon is érte, akkor kamatot is kereshet ezeken az OKExhez betéve. Az OKEx legújabb funkciója a customer-to-customer (C2C), azaz a felhasználók közötti hitelezést is lehetővé teszik, ahol a felhasználók saját maguk szabhatják meg a hitelezés feltételeit (persze az OKEx alapvető szabályait betartva). A staking és bányászati lehetőség az oldalon pedig már tényleg csak a hab a tortán.

Miért ajánljuk az OKExet? Az első 100$ kriptovaluta vásárlása után jóvá írnak 10$-t a számládon! Regisztrálj itt!

Az OKEx használata és a felhasználói élmény

Egy dolgot egyértelműen láthatunk a korábban felsoroltak alapján: az OKEx rengeteget ajánl. Azonban a kriptovilágban is igaz, hogy nem mindig jó, ha túl sokat akarunk: csak azért, mert egy tőzsdének rengeteg szolgáltatása van, nem jelenti feltétlenül azt, hogy azok jók is lennének. Szerencsére az OKEx esetében ez minimális mértékben igaz csak: az oldal organikus, lépcsőzetes fejlődése ahhoz vezetett, hogy legtöbb funkciójuk erősre és megbízhatóra sikerült.

Az oldalra belépve az is egyértelműen látszik, hogy az OKEx pontosan tudta, milyen célközönségnek alkotta meg szolgáltatását; még akkor is, ha ez a célközönség változatos társaságnak bizonyult eddig. Az OKEx egyik legnagyobb erőssége ugyanis ez: egyaránt ajánlhatjuk a kezdő kereskedőknek, akik még épp csak szárnyaikat nyitogatják és sok segítségre és magyarázatra van szükségük, és azoknak is, akik évek óta foglalkoznak ezzel. A tőzsde mindkét csoportot fontosnak tartja, és ami talán még fontosabb, tudják, hogy más motiválja és teszi boldoggá az előbbi, és más az utóbbi csoportba tartozókat.

Miért ajánljuk az OKExet? Ha teljes személyazonosításon esel át, akkor 50$ értékű bitcoint kapsz ajándékba. Regisztrálj itt!

Regisztráció és a kezdeti segítség: kezdőknek és gyakorlottaknak is

A regisztráció egyszerű: email cím és jelszó kell csak, utána már bent is vagyunk az oldalon. Az első befizetés és a kereskedés megkezdéséhez azért persze igazolni kell magunkat. Standard KYC protokollal találkozhatunk; egy személyi igazolvány vagy útlevél másolatának feltöltésével ez a kritérium hamar teljesíthető.

Az OKEx három fő fiókkal dolgozik, amik talán első pillantásra feleslegesnek tűnhetnek, de praktikusan elkülöníti a kereskedési tevékenységeinket a többi funkciótól. A Funding Accountunkat tudjuk be- és kifizetési vágyaink megvalósítására használni, még a Trading Accountunk csak és kizárólag a kereskedési aktivitásnak van szentelve. A harmadik Other Accounts azoknak lehet igazán érdekes, akik bent szeretnék tartani a kriptopénzeiket rövidebb vagy hosszabb távra; vagy a staking, illetve hitelező szolgáltatásokat szeretnék igénybe venni.

Az új kereskedők számára rengeteg segítséget nyújt az OKEx: nem csak, hogy az OKEx Academy nevezetű oktatórészleggel próbál minél kiterjedtebb oktatóanyagokat biztosítani a kezdő tradereknek, hanem paper trading funkciót is biztosít, ahol a szimulációs környezetben próbálhatjuk ki, hogy milyen is az, amikor egy kriptotőzsdén kereskedünk. Ez egyrészt jó lehet azoknak, akik tényleg csak most ismerkednek a kriptopénzek vagy a tőzsdék világával, de a már gyakorlottabbaknak is érdemes lehet végigfutni rajta: itt egyfajta demóként tudjuk megtekinteni, hogy mi hogyan működik pontosan az OKExnél.

OKEx Kriptotőzsde: Ázsiában dominálja a piacot, de mit tud nekünk ajánlani?

Az Academy videói ráadásul a nagyon alap „Hogyan vegyek először kriptopénzt?” videóktól egészen a komolyabb, derivatív eszközökkel való kereskedésig is elvezetik a felhasználókat. (Természetesen minden videó specifikusan az OKEx platformjáról szól, de saját tartalomnál ez alapvető, itt ne várjunk szubjektív oktatást.)

Külön kiemelendő, hogy a szimpla kriptopénz vásárlást is könnyűvé teszik: nem hiába reklámozzák magukat „one-stop” tőzsdeként. A Visa és Mastercard fizetési opciók széles rétegeknek biztosítják a gördülékeny belépést a kriptovilágba.

Miért ajánljuk az OKExet? Profi kereskedőkre szabva, magas likviditással, minimális kereskedési díjakkal. Regisztrálj a linkünkkel és 20% kereskedési díjat visszakapsz az ügyleteid után!

Derivatív ügyletek

A derivatív ügyletek nem minden tőzsdén jelennek meg, az OKEx azonban egészen szép kis arzenállal rendelkezik belőlük is. A margin és spot kereskedés mellett a határidős és opciós ügyletek és a swapok is mind-mind jelen vannak az oldalon. A tőkeáttételek azért különböznek egyes kategóriákban, de még így is meglehetősen kompetitív lehetőségeket jelentenek: a lejárat nélküli határidős ügyleteknél akár 100-szoros tőkeáttétellel dolgozhatunk például. Ezek azért határozottan a gyakorlott kereskedők számára ajánlottak – ezek az ügyletek, nem csak az OKExen, hanem mindenhol megnövekedett kockázattal járnak.

OKEx Kriptotőzsde: Ázsiában dominálja a piacot, de mit tud nekünk ajánlani?

Díjak és az OKB token

A kereskedési díjak egy tőzsde esetén sem lényegtelenek: aki túl nagy prémiumot számol fel az ügyletek után, annak vagy nagyon sok dolgot kell felmutatnia ennek ellenében, vagy nagyon hamar kilökik a piacról. Az OKEx esetében a díjak a piachoz képest általánosan kompetitívnek számítanak, azonban nagyon sok múlik azon, hogy pontosan milyen kategóriában vagyunk éppen az oldal szerint. Az OKEx érdeke természetesen az, hogy minél nagyobb kereskedői aktivitást és volument tudhasson a magáénak – így a díjakat is annak fejében csökkentik, minél többet kereskedünk. A kezdő kereskedő a spot kereskedésnél például jelenleg 0,1%-os maker fee-vel indít, azonban ezt a kereskedési volumen növelésével és az OKB tokenek vásárlásával egy idő után csökkenteni tudja.

A felhasználókat két nagy csoportba bontják: az ún. normál és VIP felhasználókra az alapján, hogy az elmúlt 30 napban mekkora kereskedelmi volument tudtak produkálni. A kategóriákon belül is van azért felosztás, a normálnál a felhasználók által birtokolt OKB tokenek, míg a VIP-nál a konkrét volumen számít – maga a felosztás pedig olyan dolgokat határoz meg, mint például a maker vagy taker fee vagy a 24 órán belül kivehető BTC mennyisége.

OKEx Kriptotőzsde: Ázsiában dominálja a piacot, de mit tud nekünk ajánlani?

Az OKB tokenek (az OKEx saját tokenje) a tőzsde hírnevének megfelelően szintén okosan van megalkotva. Természetesen a tőzsdén is lehet vele kereskedni, de a már fent említett példa alapján azért jelentős előnyöket is jelent, ha felhasználóként rendelkezünk ezekkel.

A biztonság az első

Egy dolog fontosabb annál, hogy milyen párokkal tudunk kereskedni és mennyibe kerülnek azok: hogy mekkora biztonságban vannak a tőzsdén tárolt eszközeink és adataink. Az elmúlt évek tőzsdéket célzó hackertámadásai rengeteg emberben kialakították a ’biztonság mindenek felett’ attitűdöt – az OKEx tőzsdéje követte őket ebben. A profilunkba belépve számos biztonsági javaslatot láthatunk, amik közül csak néhány kötelező, de mindegyik ajánlott, hogy kimaxolhassuk az adatvédelmet és általános biztonságot. A kifizetések engedélyezéséhez beállítható külön jelszó, a Google Authenticator használata, a kötelező kétlépcsős azonosítás vagy a specifikusan a phishing emaileket megakadályozó anti-phishing kódok mind elérhetők az oldalon (beállításuk ráadásul még el sincs rejtve a profilunk egyik mély bugyrában, ahol sosem találnánk meg őket).

Az OKEx csapata és története

Mint ahogy korábban már említettük, az OKEx központja jelenleg Máltán található, gyökereik azonban Hong Kongig vezetnek vissza – felhasználóbázisuk így máig erősen az ázsiai térséghez kötődik. Jelenlegi CEO-juk Jay Hao 2018-ban vette át a stafétabotot a korábbi vezető Chris Lee-től, akinek távozása után közvetlenül vált a legnagyobb kriptotőzsdévé az OKEx, tette közzé a Bloomberg is – legalábbis az általuk jelentett forgalom alapján. Az oldal jelenleg csaknem 20 millió felhasználót tudhat magáénak, bár látogatottságuk a Similar Web adatai szerint júliusban kb. csak 6 millió körül mozgott.

Miért ajánljuk az OKExet? Ha a legelső ügyleted értéke nagyobb, mint 100$, akkor még 20 USDT stabilcoint is kapsz! Regisztrálj itt!

Összességében az OKEx kriptotőzsde szolgáltatásairól

Az OKEx oldalát végigböngészve és az első néhány adás-vételünket befejezve szerintem a legtöbbünkben egyértelmű vélemény alakul ki a tőzsdéről: amit csinálnak, azt vérprofin csinálják – legyen szó az egyszerű kriptovásárlásról vagy a derivatívák piacáról. A felhozatallal – mind a kereskedési párok, mind a szolgáltatások körével – nincs kivetnivaló; nagy valószínűséggel mindenki talál benne kedvére valót. A díjak rendszere egyértelműen a tőzsdének kedvez, de okosan van kialakítva. A legfontosabbakban pedig tényleg hiba nélkül dolgoznak: nagyon figyelnek a biztonságra, és képesek a folyamatos fejlődésre, ami a kriptovilág megállíthatatlan változása mellett talán az egyik legfontosabb kritériuma ma egy tőzsdének.


 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.