Okosszerződés kapacitással jön az IOTA

Az IOTA Alapítvány bétaverziójú fejlesztői láncán könnyen programozható és skálázható okosszerződés funkciókat vezetett be. Az IOTA – ami magát, mint díjmentes decentralizált protokoll hirdeti – ezzel az Ethereum, Cardano és a többi blokklánc platform sikerét próbálja lemásolni.

Az okosszerződés kipróbálható az IOTA 2.0 DevNet fejlesztői hálózatán. Az új funkcióval az IOTA fejlesztői okosszerződéseket fejleszthetnek az IOTA blokkláncon, és ezzel egyidejűleg ugyanezt telepíthetik az Ethereum blokkláncra is, mivel az kompatibilis lesz az Ethereum virtuális géppel (EVM) és az ERC-20 tokenekkel.

Dominic Schiener, az IOTA Alapítvány vezérigazgatója szerint az új okosszerződések nem teszik a blokkláncát Ethereum-gyilkossá vagy versenytárssá, de elősegítik a blokkláncok és az okosszerződések használatának terjedését.

„Célunk, hogy az Ethereum mellett vezető szerepet töltsünk be, és biztosítsuk, hogy a jövőnk decentralizált lesz. Szeretnénk elősegíteni a fiatal iparág mainstream elfogadottság felé való elmozdítását, és megteremteni a bizalmat, egy ingyenes közjó formájában, amelyből az összes társadalom profitálhat.”

Schiener korábban azt nyilatkozta, hogy a tranzakciós díjak szükségtelenül megterhelik a decentralizált gazdasági modelleket, és nem jelentenek ösztönzőt az okosszerződések hasznosítása során. Szerinte az okosszerződések bevezetse fordulópontot jelent az IOTA blokklánc történetében, amely elsősroban mint a dolgok internete (IoT), a gépek közötti kommunikációra összpontosítva pozícionálja magát. Az okosszerződésekkel Schiener szerint az IOTA a pénzügyek, a digitális identitás és az adatkezelés világában is tényezővé válik.

Az okosszerződés fejlesztők díjakat állapíthatnak meg a szerződések végrehajtásáért cserébe és a cég magyarázó videója szerint ezek egy általános díjcsökkenéséhez vezet, mivel a különböző blokkláncok szereplői egymással versenyeznek az okosszerződések végrehajtásáért.

„Az okosszerződéses blokkláncok fejlesztői maximális rugalmassággal határozhatják meg a láncukat és annak tokengazdaságát. A jövőben akár nullára is állíthatják a tranzakciós díjakat, és ehelyett natív tokenjeikkel jutalmazhatják a validátorokat, ezzel saját gazdaságukat létehozva és jelentősen csökkentve a decentralizált alkalmazásuk bekerülési küszöbét.”

Mint említettük, az okosszerződés kapacitás egyelőre csak a fejlesztői hálózaton érhető el, semi mint az IOTA mainnetjén, de a tervek szerint ha a tesztek jól sikerülnek, akkor bevezetik a főláncra utat nyitva egy díjmentes NFT-piactérnek, ahol a felhasználók súlyos token összegek kifizetése nélkül lesznek képesek tokeneket mintelni.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük