Kilőtt az IOTA natív érméje, a MIOTA

Az IOTA osztott főkönyv protokoll technológia MIOTA nevű natív tokenjének árfolyama az elmúlt 24 órában 25 százalékot emelkedett. Az elmúlt 3 napban az emelkedés mértéke az 50 százalékot közelíti, az érme piaci kapitalizációja pedig így már átlépte a 4,3 milliárd dollárt. Az IOTA egy olyan osztott főkönyvű protokoll, amely a szabadalmaztatott Tangle nevű algoritmus segítségével erősíti meg és követi nyomon a tranzakciókat. Tehát bár az IOTA hálózat is decentralizált és ugyanazon alapvetéseket képviseli mint a blokkláncok, mégsem tekinthető blokkláncnak, mivel a Tangle algoritmus jelentősen eltér a hagyományos blokkláncok működési elveitől.

A hálózat fejlesztői szerint a Tangle technológia gyorsabb tranzakciókra képes mint a különféle PoW és PoS alapú blokklánc technológiák. Az IOTA hálózat számos ismert partnerrel rendelkezik (pl. Jaguar, Porsche) , így a MIOTA natív érme már eddig is erős és ígéretes altcoinnak számított. Az utóbbi időben azonban úgy tűnt, hogy egyszerűen elveszett a DOGE és a Shiba Inu szintű viccérme hype-özön közepette.

A projekt körül minden bizonnyal a nemrég bevezetett Hornet névre keresztelt frissítés okán ugorhatott meg az érdeklődés. Az IOTA hálózat Hornet frissítése a tranzakciók sebességének további növekedését teszi lehetővé, valamint egyszerűsíti a saját célra létrehozott privát Tangle algortimus alapú hálózatok létrehozását és működtetését. Ez azért is fontos, mert komoly tévedés, hogy sokan a blokklánc és a blokklánc szerű technológiákat csupán az egész világot átszelő óriási hálókként tudják elképzelni. A céges, vagy adott célra specializálódott nemzeti vagy nemzetközi kisebb kriptó hálózatoknak ugyanolyan fontos szerepük lehet a jövőben.

Természetesen a DeFi sem maradhat ki

A MIOTA natív érme árfolyamának emelkedésében a következő, Nectar névre keresztelt frissítésnek is szerepe lehet. A Nectar frissítés elvileg alkalmassá fogja tenni a platformot a smart contractok futtatására, ezzel megnyitva az IOTA hálózatot a DeFi pénzügyek világa előtt.

Az IOTA hálózat további érdekessége, hogy azt kifejezetten az IoT-re (Internet of things, a dolgok internete) szabták. A dolgok internete olyan kialakulóban lévő minihálózatok összessége, amelyben az okos eszközök közvetlenül kommunikálnak egymással, emberi beavatkozás nélkül. Az IoT klasszikus már elérhető példája, ha például a telefonunk a GPS adatok alapján közli a lakásban található okos fűtésszabályozóval, hogy hamarosan megérkezünk, ami válaszul automatikusan felkapcsolja a fűtést. Ilyen értelemben tehát a MIOTA nem is feltétlenül a hagyományos altcoinokkal versenyez, hiszen azok inkább a pénzügyi világot kívánják megreformálni, míg az IOTA hálózat eddig inkább az okos technológiák piacára fókuszál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük