Olajipari cégek lehetnek a legnagyobb Bitcoin bányászok 5 éven belül

A Bitcoin bányászatot gyakran kritizálják túlzott energiafelhasználása miatt, ám Marty Bent most egy új megoldással jött elő, amely szerint jelentősen csökkenteni lehet a hulladékot az olaj- és gázipari (O&G) szektorban.

Egy április 15-i blogbejegyzésben Bent felfedte, hogy tavaly óta bányászik Bitcoint a Great American Mining (GAM) nevű céggel, ahol az olajkitermelés melléktermékeként felszínre jövő felesleges gázt használják a bányászgépek működtetésére.

A GAM tavaly decemberben indította el az első kisebb bányászati tevékenységét egy olajmezőn lévő szállítókonténerben. Bent szerint ez volt az első lépés az O&G szektor motiválására, hogy “a Bitcoin hálózat egyik legnagyobb bányászaivá váljanak”.

A témát egy podcastban fejtette ki:

“Amit megpróbálunk csinálni és elérni a Great American Mining céggel közösen az az, hogy valahogy ezeknél az olaj- és gázipari társaságoknál eljöjjön az „aha” pillanat, és rájöjjenek, hogy be kellene fektetniük ebbe, és ki kellene építeniük a bányászati infrastruktúrát a területeiken, hogy hatékonyan felhasználhassák az elpazarolt gázt… és összességében hosszú távon segítenének védeni a Bitcoint [annak hálózatát], és hozzájárulnának a Bitcoin további növekedéséhez bányászati szempontból.”

A koncepció

A Bitcoin bányászok olcsó és bőséges energiaforrásokat keresnek, míg az O&G cégek a lehető leghatékonyabbak és legnyereségesebbek akarnak lenni. A GAM olyan gázt használ fel, amit általában hulladék melléktermékként ártalmatlanítanak az olajipari cégek, vagy – esetenként veszteséggel – továbbértékesítenek.

“Ha jól van megtervezve, a Bitcoin bányászgépekkel megtöltött konténerek sokk jobb üzemidővel rendelkeznek, és ötször nyereségesebbek (átlagosan), mintha a gázt egy csővezetékbe töltenék és továbbértékesítenék.”

Bent szerint nincs szükség raktárakra vagy acélszerkezetek építésére a Bitcoin bányászathoz. Egymásra rakott szállítókonténerek is megteszik:

“Most egy olyan tendenciát láthatunk, ahol még a centralizált lokációk is próbálnak alkalmazkodni. Ahelyett, hogy egy nagy raktárépületet építenének a bányászhardver parknak, és az összes infrastruktúrát kiépítenék, valójában konténereket használnak, ahogy a terepen is tennék…. egy évvel ezelőtt egyáltalán nem ez volt a jellemző. És most hatalmas területeken láthatunk ilyet. Van, hogy 40, 50, 60 konténert is leraknak… mert olcsóbb így nekik.”

A koncepció ugyanis egyre népszerűbb lesz. A Winklevoss ikrek is beruháztak a texasi Crusoe Energy Systems-be, ami a fölösleges földgázt mint mellékterméket használja fel energiaelőállításra, amelyet kriptovaluta bányászatra hasznosítanak. Egy kanadai olajkitermelő cégnél, a Black Pearl Resources-nél Bitcoint bányásznak, hogy ellensúlyozzák a működési költségeket. Egy másik kanadai cég, az Upstream Data értékesít és bérbe ad mobil bányászati berendezéseket az O&G termelőknek ugyanezen célból.

Az Egyesült Államoknak nincs nagy bányászati infrastruktúrája

Jelenleg Kína a legmegfelelőbb hely az ipari méretű kriptovaluta bányászati létesítmények számára. Megfizethető energiaköltségeivel az ország a globális bányász szektor energiafogyasztásának kb. 60-70% -át teszi ki.

Ma a Bitcoin hálózat becsült éves villamosenergia-felhasználása 73 TWh. Mivel a bányászat idővel drágábbá vált, valószínűleg az energiafelhasználása is növekedni fog, és a nagy bányászcégek alternatív megoldásokat fognak keresni.

Bent szerint a Bitcoin bányászatát tovább kell földrajzilag szélesíteni, mivel továbbra is Kína uralja a kriptovaluta bányászatot, de közben a Bitcoin bányászat hatalmas gazdasági lehetőséget kínál az Egyesült Államok (és a világ más régióinak) olaj- és gáziparának:

“Még a játék korai szakaszában vagyunk és a GAM-nál lévő személyes tapasztalatunk is egyedi. De bízunk benne, hogy a felvázolt jövőkép megvalósul a következő öt évben. Lehet, hogy kudarcot vallunk (kivéve, ha a kormány elkezdi megmenteni a bitcoin-bányászokat), de az biztos, hogy megpróbáljuk.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.