Kínai bányászfarmok új célpontja: Észak-Amerika

Úgy tűnik, hogy a Bitcoin bányászat központja a digitális kriptovaluta bányászatot uraló Kína helyett Észak-Amerika lesz. Vajon mi állhat ennek a hátterében?

A CoinShares Research szerint 2019. végén a kínai Bitcoin bányászok rendelkeztek a teljes hashteljesítmény 65%-val. Emellett a kínai cégek, mint például a Bitmain és a Canaan, a legnagyobb bitcoin bányászhardvergyártók a világon.

“Amit az elmúlt három-hat hónapban tapasztaltam, az valóban azt mutatja, hogy törekednek az efféle tevékenységeket Kínán kívülre, nevezetesen USA-ba és Kanadába helyezni.” – mondta Barry Silbert, a Grayscale Investments alapítója, ami egy amerikai székhelyű kriptoeszköz-kezelő cég. Azonban Silbert nem beszélt arról, hogy ennek mi lehet az oka.

Régóta él már a spekuláció, hogy a kínai kormány kontrollálni szeretné a Bitcoin bányászokat. Ezt főleg a kínai kormány iránti bizalmatlanság táplálja, valószínűleg a blokklánc támogatottsága és a digitális jüan kifejlesztése miatt.

“Azt tapasztaltuk, hogy 2019-ben egyes bányászati gazdaságok több hullámban elkezdtek infrastruktúrát kiépíteni Kínán kívül, különösen Észak-Amerikában” – mondja Johnson Xu, a TokenInsight vezető elemzője. Példának említette, hogy a Bitmain egy 50 megawattos farmot indított el Texasban, és azt tervezi, hogy idővel kibővíti 300 megawatt teljesítményűre; illetve a Whinstone USA és a Northern Bitcoin AG egyesülnek annak érdekében, hogy 1 gigawatt teljesítményű bányászfarmot hozzanak létre szintén Texas államban.

A Bitcoin bányászat Kínából Észak-Amerikába vagy más régióba való áthelyezésének fő okai Xu szerint a következők lehetnek:

  1. A kriptovaluták szabályozási stabilitása és egy jól megalapozott pénzügyi rendszer.
  2. Igény a tradicionális befektetők részéről, hogy tisztább rálátásuk legyen a kriptovaluta piacra. Ilyen tradicionális befektetésekre jó példa a Hut8Mining és a Bitfarms.
  3. Strukturált és progresszív jogi keretrendszer.
  4. A Bitcoin és a kriptovaluták Kínán kívüli ismertségének növekedése nemzetközi szinten.
  5. Kihasználni a kriptovaluta farmok energiafogyasztását arra, hogy kiegyenlítsék a villamos energia hálózat fluktuációját, vagy megnövelni a csúcsidőn kívüli energiafogyasztást, hogy fel tudják tartani a nagykereskedelmi árak stabilitását.

A TokenInsight 2019. bányászati ágazat éves jelentése szerint a kínai bányászati gazdaságok továbbra is uralják az ipart, és ez a dominancia ezután is fennáll majd, de lassabb ütemben fog növekedni. Másrészről 2020-ra várható, hogy a Kínán kívüli bányászati farmok fejlesztése felgyorsul majd.

A bányászat nehézségei csökkenhetnek

Alapvetően a több bányász nagyobb nehézséget jelent, de az elmúlt két hét statisztikája ennek ellenkezőjét mutatja, a Bitcoin bányászati nehézség 0,52%-kal nőtt. A következő kiigazítás kevesebb mint 2 hét múlva lesz, ekkor várhatóan 0,19%-kal csökkenni fog az érték a BTC.com becslése szerint.

Összehasonlítva: januárban a nehézség háromszor nőtt, 4–7%-kal.

Időközben 2019. februárjához képest, amikor a hashráta 43 EH/s körüli volt, 2,5-szeresére emelkedett 111,23 EH / s-ra, ahol jelenleg is áll. Közben a BTC ára kb. 3.600 USD-ról a 10.313 USD-ra emelkedett.

Ami a bányászpool elosztását illeti, nincs jelentős változás, és valószínűleg a Kínából áttelepített gépek sem fogják azt befolyásolni. Egy évvel ezelőtt az F2Pool letaszította a BTC.com-ot a csúcsról, az utóbbi pedig a harmadik helyre esett vissza. A Poolin áll a második helyen. Csak az OKExPool és az AntPool (a Bitmain irányítása alatt áll) még azok, akik meghaladják a 10%-ot.

A bányászati nehézségek lassabb növekedése magasabb megtérülést eredményezhet a bányászok számára.

Koronavírus hatása

Az előbb tárgyalt esemény egybeesett a koronavírus kitörésével és a kínai hatóságok által kiszabott karanténnal. Ezek jelentős hatással vannak a vállalkozásokra és a munkavállalókra, ideértve a bányászati berendezések gyártóit is. Sőt, az említett óriások, a Bitmain és a Canaan már arról nyilatkoztak, hogy a rendelések teljesítésében késések lehetnek. A MicroBT is ugyanígy nyilatkozott.

Ez lényegében azt jelenti, hogy késés van a berendezések gyártásában és szállításában, és valószínűleg késik a berendezések bányászok általi fejlesztése is.

A vírus miatt a kínai hatóságok bezárnak egyes bányászati farmokat is, például a BTC.top bányászati pool egyik farmját, jelentette be Zhuoer Jiang vezérigazgató.

És mindez éppen akkor történik, amikor a bányászok felkészültek arra, hogy az elavult felszerelésüket kicseréljék a 2020. májusi Bitcoin felezésig. Ez számos egzisztenciális kérdést vet fel a bányászfarmok számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük