Az olasz Veneto tartomány helyi digitális valutával segítené ki a megroggyant cégeket

Digitális valutával segítené a gazdaságot az olaszországi Veneto tartomány. Már négy éve létezik a venetex, de most jött el az idő a mindennapi használatra. Kis-és középvállalkozások megsegítésére használná a régió a helyi virtuális pénzt.

A venetex-et négy évvel ezelőtt, 2016. áprilisában indították el a reálgazdaság és a helyi termelés támogatására. Most a tartomány három hónapra költségmentességet garantál a vállalkozók számára, akik venetex-ben igényelhetnek hitelt, banki közreműködés nélkül. Eddig nem sok vállalkozás használta a velencei digitális valutát, most viszont új életre kellhet az évek óta dédelgetett projekt.

A koronavírus járvány térde kényszerítette egész Olaszországot, a legsúlyosabban azonban az iparilag legfejlettebb tartományokat Venetót és Lombardiát érintette. Az ország motorjának is nevezett térségben tömeges munkanélküliségre számítanak, mivel a turizmustól kezdve az exportig minden szektor haldoklik. A tartomány több ösztönző csomaggal próbál segíteni a bajba jutott vállalkozásokon, az egyik a venetex. A digitális valuta programhoz csatlakozó vállalkozók az alkalmazottaknak is adhatnak majd venetex-et, akik különböző üzletekben, szupermarketekben és éttermekben költhetik el azt.

A cégek számára lehetőség nyílik arra is, hogy 25 ezer venetex értékig (ami 25 ezer, hiszen 1 az 1-ben váltják) hitelt vehessenek igénybe. Ha a hitelt később euróra cserélnék, a Banca Etica által kínált kedvező feltételek mellett tehetik azt meg. A venetex-ben igényelt hitel törlesztőrészletének fizetését három hónapra felfüggeszti a tartomány.

Tíz millió euró a venetex-el

A venetex ugyan csak egy kiegészítő valuta, de 2016-tól egészen máig körülbelül 10 millió euró értékű tranzakcióhoz használták fel. Jelenleg 750 venetói cég használja a venetex-et, ezen vállalkozások körét szeretné most a tartomány kibővíteni. A venetói virtuális valuta ötletét amúgy Szardíniától vették át, ahol a sardex nevű valuta már tíz éve létezik. Eddig több, mint fél milliárd euró értékben használták a helyi vállalkozások. Közel 10 ezer cég csatlakozott a kezdeményezéshez és csak 2019-ben 600 ezer tranzakciót bonyolítottak le vele. Nyilvánvaló, hogy a kiegészítő valuták nem helyettesítik a hivatalos valutát, de lehetőséget adnak arra, hogy recesszió idején árukat és szolgáltatásokat lehessen vásárolni a segítségükkel illetve pénzintézet nélkül hitelt igényelni.

Olaszországban már 12 helyi virtuális valuta létezik

A sardex-en és a venetex-en kívül már tíz különböző virtuális valuta létezik Itáliában. Lombardia, Piemonte, Valle d’Aosta, Liguria, Emilia Romagna, Marche, Lazio, Molise, Umbria, Abruzzo és Campania tartományok is létrehozták saját valutájukat. Most minden régió azon dolgozik, hogy egy zökkenőmentesen működő regionális gazdasági hálózatot hozzon létre, amely ebben a drámai helyzetben megkönnyítené a vállalkozások életét. Azok a vállalkozók akik új partner cégeket csatlakoztatnak be a hálózatba, különböző támogatásokban részesülnek. A tartományok abban reménykednek, hogy a virtuális valuták segítségével a gazdaság talpra áll és a cégek hajlandóak lesznek még beruházni is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.