Olaszország tőkenyereség-adót vetne ki a kriptókra 2023-tól

Olaszország szigorítja a digitális eszközök szabályozását és kiterjeszti a kriptokereskedelem adóztatását. 2023-tól 26%-os adókulccsal sújthatja a kriptovalutákból származó tőkenyereséget. Ezzel olyan országok lépéseit követi, mint például Portugália vagy India.

Az ország 2023-as költségvetési javaslatának egyik rendelkezése azt tervezi, hogy a tőkenyereségre kivetett 26%-os adót kiterjeszti a digitális eszközökre is. Az adófizetés csak a 2000 eurónál nagyobb nyereség esetén lenne kötelező. A digitális érméket és tokeneket eddig az olasz adóhatóságok devizaként kezelték, ami alacsonyabb adózást jelentett.

A Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya által előterjesztett törvényjavaslat lehetőséget ad az adófizetőknek arra is, hogy 2023. január 1-jétől 14%-os adót fizetve bevallják a vagyonuk értékét. A cél az, hogy az olaszokat arra ösztönözzék, hogy adóbevallásukban nyilatkozzanak a digitális vagyontárgyakról. A törvényjavaslat, amelyet a parlament módosíthat, közzétételi kötelezettségeket is tartalmaz, és kiterjeszti a bélyegilletéket a kriptovalutákra is.

Olaszország szigorúbb hozzáállása azt követően jött, hogy Portugália, Európa egyik kriptobarát országa októberben hasonló döntést hozott. A kormány döntése szerint Portugália 28%-kal adóztatja meg a digitális eszközök rövid távú nyereségét. A Triple A adatai szerint Olaszországban körülbelül 1,3 millió ember, vagyis a lakosság 2,3%-a rendelkezik kriptoeszközökkel. Ezt jócskán felülmúlja néhány másik Európai ország, például az 5%-os brit és a 3,3%-os francia érték. Érdemes lehet egy pillantást vetni a statisztikákra, amelyek megmutatják, melyik országban milyen nagyságú adófizetési kötelezettséget von maga után a kriptovalutákkal való foglalatoskodás.

A kriptoszervezetek könnyű regisztrációs folyamaton mennek keresztül Olaszországban

A kriptopiac fokozottabb olaszországi ellenőrzésével párhuzamosan a kriptoentitásoknak engedélyeket kell szerezniük. A Gemini és a Nexo virtuális valuta szolgáltatóként regisztrálva engedélyt szerzett az országban. A Binance, a Coinbase és a Crypto.com szintén engedélyt kapott az év elején az olaszországi működésre.

Bár számos tőzsde megkapta az engedélyt Olaszországban, a tőzsdék átvilágítási eljárását illetően kérdések merülnek fel. Ez különösen fontos az FTX összeomlása után, amely fokozott vágyat ébresztett az ellenőrzések bevezetésére.

Ahhoz, hogy virtuális eszközszolgáltatóként regisztrálhassanak, a kriptoszervezeteknek mindössze tíz információt kell benyújtaniuk. A folyamatnak van még néhány további lépése, de általánosságban elmondható, hogy a regisztrációs folyamat viszonylag könnyű.

Így számos kriptotőzsde, köztük a kisebbek is, megkapták az engedélyt az országban való működésre. A szabályozási intézkedések azonban hamarosan felerősödhetnek a 2024-ben hatályba lépő MiCA-törvénnyel.