Jön a fekete leves? Véget érhet Portugáliában a kriptók adómentessége

A kriptobefektetők hamarosan adókötelesek lehetnek Portugáliában, mivel a kormány új adópolitikát javasolt a kriptopénzekre vonatkozóan.

Portugália kriptovalutákhoz való hozzáállása változhat, miután a döntéshozók azon törik a fejüket, hogy hogyan szüntessék meg a jelenlegi adómentességet a kriptoeszközökre vonatkozóan.

A kormány a kriptopénzek megadóztatását tervezi, amely kiszélesíti a meglévő kriptopénzekre vonatkozó adópolitikáját.

A Bloomberg szerint a portugál kormány azt fontolgatja, hogy megadóztatja a lakosok által egy évnél rövidebb ideig tartott kriptók nyereségét. Ez része az ország 2023-as költségvetésében felsorolt javaslatoknak. A lépés értelmében 28%-os adót vetnének ki a 12 hónapnál rövidebb ideig tartott kriptovalutákból származó nyereségre.

Ez a törvényjavaslat jelentős politikai változást hozna Portugália számára a kriptók adózása terén. Korábban az ország csak a szakmai vagy üzleti forrásból származó digitális eszközökre vetett ki adót. A kriptók bármilyen hosszú ideig történő tartása nem számított adóköteles eseménynek.

A javaslat elfogadásakor azonban bárki, aki nyereséget termel az egy évnél rövidebb ideig tartott kriptók eladásából, adófizetésre lenne kötelezett. Az egy évnél hosszabb ideig tartott kriptoeszközök azonban továbbra is mentesülnek minden adóteher alól.

A költségvetési tervezetben az is szerepel, hogy az ingyenes kriptotranszfereket 10%-os adót sújtaná, míg a brókerek által az ilyen tranzakciók után felszámított jutalékok 4%-os adót vonnának maguk után. Továbbá a kriptokibocsátás és a bányászat is adóköteles lenne.

A portugál kormány szerint a javasolt módosítások más európai nemzetek kriptopolitikáját követik, amelyek nem vetnek ki adót az egy éven túli kriptobirtoklásra. António Mendonça Mendes, Portugália adóügyi államtitkára úgy fogalmazott:

“Ez egy olyan rendszer, amely illeszkedik az adórendszerünkhöz és ahhoz is, amit Európa többi részén csinálnak”.

A javaslat az ország parlamentje elé került, amelynek hamarosan szavaznia kell róla.

Az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kap a kriptopénzek adóztatása. India 30%-os tőkenyereségadót vetett ki a digitális eszközök tartására és átruházására, valamint 1%-os forrásadót vetett ki minden kriptotranzakcióra. Ezzel szemben Dél-Korea 2025-ig elhalasztotta azokat a terveket, amelyek szerint 20%-os adót vetnének ki a kriptopénzekből származó bevételekre.