Valéria, az orosz kriptonagymama Szibériában hódít a bányászattal

Ha felpattanunk a Transzszibériai expresszre, akkor előbb-utóbb (na jó, kb. egy hét alatt) el is érkezhetünk a Szibéria déli részén fekvő Irkutszkba. Ahol aztán túl sok látványosság mondjuk nincs, de a kriptovaluta bányászat iránt érdeklődők egész aranybányára találhatnak. És nem is akármilyenre: itt van például Valéria, az orosz kriptonagymama, aki egy egész családi bányászatot alakított ki a fagyos Szibériában.

Az orosz kriptonagymama

Na, de hogy kezd el egy orosz nagymama kriptovaluta bányászattal foglalkozni? Valéria (aki nem szerette volna vezetéknevét megosztani a világgal) az első bányászgépet fiától, Juritól kapta ajándékban. Juri azután kezdett bele a bányászatba, hogy a karaoke vállalkozása becsődölt, és hamarosan egészen szép bányászatot alakított ki a sokak által csak “Oroszország kriptoközpontjának” titulált Irkutszkban.

A bányászathoz nem kell hozzáértés. Áram kell és internet” mondta Juri. De valószínűleg azt még ő sem gondolta, hogy a nagyi mennyire beleveti majd magát a kripto világba.

“Ha majd a Bitcoin milliókat fog érni, akkor az unokáimnak tetemes örökséget fogok tudni hagyni” osztotta meg hosszú távú terveit a BBC interjújában Valéria.

A medvepiac sem riasztja meg az idős hölgyet, szerinte ez csak egy átmeneti zökkenő az úton. “Én csak pénzt szeretnék, olyan pénzt, amiért megdolgoztam. És persze sokat belőle” mondta nevetve.

Szibéria: olcsó áram, mínusz fokok

És bár Valéria igazi egyéniség, nem ő az egyetlen, aki kihasználja a szibériai lehetőségeket kriptovaluta bányászatra. A körülmények ugyanis tökéletesek: olcsó áram és fagyos időjárás, ami elősegíti a rendszerek hűtését. Ráadásul sokan még a gépek által kibocsátott extra hőt is fel tudják használni – a különböző mezőgazdasági termések kiszárítására például tökéletesen alkalmas.

Ezt teszi például Marina Szergejevna is, egy másik szibériai kriptobányász. A kriptovalutákról ő sem nagyon tud semmit – de a bányászgépek üzemeltetése az nála is robog.

“Egy barátom javasolta, hogy szereljek be gépeket. Nem bánom, nagyon gyorsan, 8-9 hónap alatt vissza is térült az ára. Itt vannak ezek a nagy zajos gépek, amik a pénzt hozzák. Ráadásul a sok meleg levegő nagyon hamar megszárít mindent. Tealevelek, tök, gyógynövények – minden egy nap alatt megszárad.”

Valéria, az orosz kriptonagymama Szibériában hódít a bányászattal

Nagy veszteségek a bányászoknak

És míg az nagy bányászvállalatokat meglehetősen rosszul érintette a 2018-as árzuhanás, a kisebb bányászok viszonylag sértetlenül megúszták az évet. Kínában egyre többen adják fel a bányászatot, illetve a folyamatosan változó áramkedvezmények pl. Norvégiában is befolyásolják a bányászok helyzetét globálisan – azonban az oroszokat inkább a hosszú távú tervek izgatják, az pedig az orosz kriptonagymama szerint fényes. Valéria pedig egyhamar nem adja fel a bányászatot.

Szóval Szibériában továbbra is magas hőfokon üzemel a bányászat: egyre többen, egyre több géppel bányásznak – meg persze szárítanak egy kis tealevelet meg tököt is közben.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük