Olyan történt a Bitcoin-ATM-ekkel, mint még sohasem

Most először fordult elő, hogy két egymást követő hónapban csökkent a Bitcoin ATM-ek száma. Több mint 400 gép csatlakozott le a hálózatról kevesebb mint 60 nap alatt. Pedig 2020 decembere és 2022 januárja között még havonta több mint 1000 automatát helyeztek üzembe.

A kriptovaluta-ATM-eket, azaz pénzkiadó automatákat a kriptovaluták tömeges elterjedése egyik legfontosabb infrastrukturális pillérének nevezi a Cointelegraph. A számuk azonban drasztikus csökkenésen ment keresztül az idén, 2023 első két hónapjában a globálisan telepített kriptopénz ATM-ek száma 412 géppel csökkent.

A medvepiac nem kedvez a Bitcoin ATM telepítéseknek

Pedig 2014 óta a – sokszor nemcsak kivétre, hanem kriptó vásárlására is alkalmas – gépek összlétszáma folyamatosan emelkedő pályán maradt. Eközben világszerte több millió felhasználó számára biztosították a zökkenőmentes kriptopénz-átváltást. Több mint egy éven keresztül, 2020 decembere és 2022 januárja között több mint 1000 ATM-et telepítettek havonta. A medvepiac azonban erős hatással volt a növekedésre.

Nettó kriptó-ATM-telepítések világszerte. Forrás: Coin ATM Radar
Nettó kriptó-ATM-telepítések világszerte. Forrás: Coin ATM Radar

 

Az első alkalom a történelemben 2022 szeptembere volt, amikor az összes kriptós ATM száma nettó csökkenést mutatott. A 2023-as év azonban új mélypontot jelent, mivel két egymást követő hónapban is csökkenést regisztráltak a gépek összes számában.

Kapcsolódó cikk: Minden, amit a hazai bitcoin ATM-ekről tudni akartál

Spórolni próbálnak az ATM-üzemeltetésen

A folyamatos csökkenést kezdetben pusztán a geopolitikai feszültségeknek, a bevételkiesésnek és az elhúzódó medvepiacnak tulajdonították. A szolgáltatók azonban olcsóbb alternatívákkal is próbálkoznak a működtetéshez.

Nemrég a Bitcoin Depot kriptó-ATM-szolgáltató 7000 gépét állította át a BitAccess szoftverre. Ez a lépés segített csökkenteni a szoftverlicenc-díjakkal kapcsolatos működési költségeket, amelyek évi hárommillió dollárt tettek ki.

Magyarországi Bitcoin ATM térkép – hol tudsz kriptovalutákat venni pénzautomatából?

A Binance még terjeszkedik

Másrészt viszont a Mastercard fizetési óriás a Binance tőzsdével együttműködve kriptopénzfizetésre is alkalmas kártyát hozott létre Latin-Amerikában. Egy sajtóközleményben Guilherme Nazar, a Binance brazil vezérigazgatója kijelentette:

A fizetési forgalom az egyik első és legkézenfekvőbb felhasználási módja a kriptónak, de az elfogadásnak még sok tere van a növekedésre.

A kártya az induláskor akár nyolc százalékos készpénz-visszatérítést is kínál kriptóban a jogosultaknak a vásárlások után, és nulla díjat egyes ATM-kivétek esetén.