Az ír jegybank munkatársai is vallomást tesznek a Onecoin piramis ügyében

Az Ír Központi Bank (BOI) vezetőinek is tanúvallomást kell tenniük a Onecoin piramisjáték ügyében miután kiderült, hogy a bank egyik alkalmazottja segített az egyik fővádlottnak, Mark Scottnak, mintegy 400 millió dollárt tisztára mosni.

Az Egyesült Államok szeptember 29-én adott be egy indítványt 4 ír jegybanki tanú kihallgatására. Scottnak vállalati számlája volt a banknál amin keresztül állítólag 300 millió dollárt mostak tisztára, gyaníthatóan a lóvá tett befektetők pénzét.

A tanúk között van a BOI jelenlegi pénzmosás elleni részlegének vezetője, egy korábbi befektetési osztályvezető, egy kapcsolatokért felelős vezető és a volt vezérigazgató-helyettes. A tanúk állítólag bizonyítékkal rendelkeznek Mark Scott pénzmosáshoz köthető ügyleteiről.

A 300 millió dollár még csak nem is a teljes összeg, ugyanis az USA további 100 millió dollárnyi tisztára mosott pénzt gyanít virgin-szigeteki és kajmán-szigeteki bankszámlákon keresztül.

Lassan az összes fővádlott börtön mögé kerül a Onecoin piramis ügyében, ami egyike a történelem legnagyobb kriptovaluta csalásának. Állítólag több mint 4 milliárd dollárnyi befektetői vagyon tűnt el Ruja Ignatova, Konstantin Ignatov, Sebastian Greenwood, Irina Andreeva Dilinska, David Pike és Nicole Huesmann, a Onecoin piramis csúcsán lévő szereplőknek köszönhetően.

Konstantin Ignatovot már lekapcsolták mikor amerikai felségterületre tette a lábát, nővérét, a projekt kitalálóját még mindig nemzetközi körözés alatt áll.

A BBC szeptember végén adott ki egy 4 epizódos podcastot “The Missing Crypto Queen” címen Dr. Ruja Ignatováról.

(Forrás: The Finance Feeds)