Online fogadás a kriptovaluták korában: minden, amit a kriptósoknak tudnia kell a fogadási stratégiákról

Mára sem a kriptovaluták, sem az online fogadás nem számít igazán forradalmi újdonságnak. A legtöbb ember tudja, hogy mit is jelentenek ezek a dolgok, még akkor is, ha nem birtokol bitcoint vagy vesz részt a fogadóirodák (mint a bet365 alternatív linkje segítségével) különböző szolgáltatásaiban. Az viszont már annál érdekesebb, hogy a két fogalom csak az utóbbi években, hónapokban kezdett el igazán összefonódni egymással. Egyre több helyen olvashatunk arról, hogy a kriptovaluták miként változtatják meg az online szerencsejáték világát, vagy éppen arról, hogy milyen előnyökkel is jár a bitcoinnal való fogadás.

És bár ezek a kérdések mindenképpen érdekesek, elsősorban mégis arra koncentrálnak, hogy az online fogadásban és szerencsejátékban már érdekelt embereket ismertessék meg a kriptovaluták világával. Mi ezért arra gondoltunk, hogy megfordítjuk a dolgot, és ebben a cikkben inkább megpróbáljuk a kriptovalutákat már jól ismerő embereket megismertetni az online fogadás alapjaival, azon belül is elsősorban a sportfogadáshoz szükséges alapvető tippekkel. Természetesen senkit sem akarunk arról meggyőzni, hogy azonnal vágjon bele a sportfogadásba vagy bármilyen más szerencsejátékba – mindössze azt szeretnénk elérni, hogy a kriptósok is jobban megismerjék az online kaszinók világát, hiszen a kriptovaluták terjedése megállíthatatlannak tűnik ezen irányokban is.

Online fogadás a kriptovaluták korában: minden, amit a kriptósoknak tudni kell a fogadási stratégiákról

A kriptopénzek előnye az online fogadás esetén

Mielőtt nagyon belemerülnénk az alapvető fogadási stratégiákba és tippekbe, azért gyorsan nézzük meg, hogy miért is olyan csábító a kriptovaluták használata az online fogadás világában. A lista a kriptovalutákat jól ismerők számára kicsit általánosnak tűnhet. Azonban az igazság az, hogy a bitcoin terjedése és használata mellett szóló érvek pontosan igazak a kaszinók világában is – így nehéz lenne olyan fogadásra specifikus indokokat kitalálni, amik ne lennének általánosságban is igazak a bitcoinra és társaira.

Anonimitás, gyorsabb tranzakció, és hozzáférés mindenki számára

Az elsődleges érv a bitcoin és más kriptovaluták használata mellett természetesen a megnövekedett anonimitás. Ha online akarunk valamire fogadni fiatpénzben, akkor nagy eséllyel a bankkártyánkhoz kell fordulnunk: ez azonban egyértelműen azonosít minket a külvilág számára, hiszen személyes adataink szorosan kapcsolódnak a bankszámlánkhoz. Aki nem akarja annyira nagy dobra verni a fogadásait, és nagyobb biztonságot szeretne ilyen téren élvezni, annak egyértelműen hasznosnak bizonyulhatnak a kriptók használata. Itt ugyanis a kriptovaluta tárcánk címén kívül semmilyen más személyes adatot nem kell kiadnunk a kaszinók felé, így sokkal nagyobb anonimitást élvezhetünk.

Az nagyobb biztonság és megnövekedett anonimitás mellett szól még az is, hogy a kriptovaluták sok esetben sokkal gyorsabb tranzakciókat tudnak biztosítani, mint a tradicionális online fizetési módszerek. Még egy előny az is, hogy mivel a bitcoin és a kriptovaluták mindenki számára elérhetőek, azok számára is megnyitják az utat az online fogadások világába, akiknek nincs hozzáférésük banki szolgáltatásokhoz.

Természetesen azt mi is elismerjük, hogy a kriptovaluták használata nem csak előnyökkel jár – van néhány hátránya is. Ezek közül talán a legfontosabb a továbbra is jellemző volatilitása a kriptopénzeknek, melyek sokak számára csökkentik a vonzerőt. Amíg egyik napról, vagy akár egyik óráról a másikra 10-20%-os árcsökkenést produkálnak egyes kriptopénzek, addig sokan kevésbé lelkesen fogják ezeket felhasználni fizetőeszközként.

Online fogadás a kriptovaluták korában: minden, amit a kriptósoknak tudni kell a fogadási stratégiákról

Egy dolog biztos: az online fogadóirodák és kaszinók egy része már egyértelműen reagált a növekvő kriptopénz használati igényre. Számos olyan fogadóiroda is nyílt már, ami csak kriptovalutákkal üzemel, míg rengeteg olyat is találhatunk, ami a tradicionális fiatpénzek mellett biztosítja a kriptopénzes fizetés és fogadás lehetőségét.

Online fogadás 101 – mik a legalapvetőbb tippek, amit egy újoncnak ismernie kell?

Ahogy növekszik az igény a kriptopénzes fogadásokra az online fogadóházakban és kaszinókban, úgy növekszik az érdeklődés is a fogadás iránt a kriptopénzek rajongói között. Ezért döntöttünk úgy, hogy megismertetjük az érdeklődőket a legalapvetőbb és érdekesebb szabályokkal, amelyekkel az online fogadások világában találkozhatunk. Jelen cikkünkben elsődlegesen a sportfogadások világára koncentrálunk, de néhány tanács más szerencsejátékok esetén is hasznos tippel szolgálhat.

1. Koncentráljunk egy csapatra

Bár egy-egy online fogadóirodának oldalát megnyitva végtelennek tűnő meccsek és fogadási lehetőségek tárulnak a szemünk elő, próbáljunk meg egy dologra koncentrálni. Kezdőként ez az egy dolog, pedig nem csak egy bizonyos sportot, de a legtöbb esetben egy konkrét csapatot jelentsen. Így ugyanis kellő mélységben elmerülhetünk az adatelemzésekben és kutatómunkánkban.

Minél több időt ölünk egy csapat megfigyelésében, annál jobban láthatjuk, hogy mik az erősségei és gyengeségei a keretnek. Számos olyan tendenciát megfigyelhetünk velük kapcsolatban, amik hosszú távon segíthetnek abban, hogy tudjuk, mikor mire fogadjunk a csapat esetében. Ráadásul, ha csak egy csapattal kell foglalkoznunk, akkor a hírekkel és apró történésekkel is sokkal könnyebb képben lennünk: hogy éppen milyen sérülések sújtják az adott csapatot, vagy éppen formában vannak-e a sztárjátékosok.

Természetesen van annak is hátránya, ha csak egyetlen csapattal foglalkozunk, hiszen könnyedén előfordulhat az, hogy igazán jó lehetőségekről maradunk le egy másik csapat vagy meccs esetén. Azonban ez még mindig kisebb baj, mintha egyszerre három-négy csapattal, vagy akár több sporttal próbálnánk lépést tartani – így ugyanis könnyen két szék között a pad alá eshetünk.

Amennyiben mégis unalmasnak találnánk azt, hogy mindig csap egy csapattal kell foglalkoznunk, akkor megtehetjük azt, hogy szezononként váltogatunk. Ez nyilván azt jelenti, hogy minden idény elején sok kutatómunkát kell végeznünk az új választott csapattal. Ez azonban azoknak, akik nem csak a dollárjeleket, hanem a szórakozást is keresik az online fogadásban, sok esetben kifizetődő kompromisszumot jelent.

2. Fogadj a tömeg ellen

Az egyik legismertebb (és legvitatottabb) fogadási stratégia a tömeg elleni fogadás. Ez az olyan mérkőzések esetén használatos stratégia, ahol a legnagyobb és legismertebb csapatok játszanak. Ebben az esetben ugyanis, amikor például a Manchester United vagy a Real Madrid játszik, nagy megtérülést jelenthet az, ha a nagy csapatok ellen fogadunk. A bukmékerek számítanak arra, hogy a tömeg a népszerűbb csapatot fogja favorizálni, így az oddsokat is ehhez igazítva állítják be. Így ha a United például veszít, és mi erre fogadunk, nyereségünk sok esetben kifizetődőbb lesz, mint amikor két kisebb csapat mérkőzésénél történik meg ugyanez.

Ez a stratégia azért is sokak által preferált, mert kevesebb kutatómunkát igényel, mint más módszerek. Azonban van egy komoly logikai bukkanó is a dologban: hiszen bár sokszor nagyot kaszálhatunk ezzel a stratégiával, azért a józan paraszti eszünkről se feledkezzünk meg. Ezek a nagy csapatok (bár sok esetben jogosan gondolhatjuk őket túlértékeltnek) a legtöbb esetben azért ennyire híresek, mert ők vonultatják fel a legjobb játékosokat. Így sokszor okkal fogad a nagyobb csapatokra a tömeg, az ok pedig roppant egyszerű: mert ők a jobbak és ők nyernek.

3. A türelem rózsát terem az online fogadás esetén is

Amikor valaki frissen újoncként veti magát bele az online fogadás világába, egy dologról könnyen el tud felejtkezni: a következetességről. Sok esetben fordul elő az például, hogy a kezdők szerencséje után egy hosszabb-rövidebb vesztő szériánk indul el. Ebben az esetben sokan pedig megijednek, és úgy gondolják, hogy a stratégiájuk rossz – amin aztán azonnal változtatni is akarnak.

Ezt próbáljuk elkerülni, még akkor is, ha úgy tűnik folyamatosan vesztünk. Persze lehet szó arról, hogy valamit nagyon benéztünk a stratégiánk kialakítása során, és fundamentális szinten nem értünk valamit a fogadás rendszeréről – ez azonban nem olyan gyakori eset, mint sokan gondolják. A probléma a legtöbb esetben az szokott lenni, hogy kezdő fogadóként nem tudatosul bennünk, hogy az online fogadások esetén a szériák határozzák meg az egész élményünket: vesztő szériák, aztán nyerők, aztán vesztők, majd nyerők újra, változó hosszúsággal és sikerrel. Így a vesztő szériánknak is vége lesz egyszer, ha következetesen tartjuk magunkat az okosan felépített stratégiánkhoz – ugyanúgy lesz ennek vége, ahogy a nyerőnek is egyszer vége szakad.

4. Fogadási stratégiák

Természetesen nem csak azzal kapcsolatban ajánlott minél több információt szereznünk, hogy a csapatunk hogyan teljesít; az alapvető fogadási elméletekkel is érdemes megismerkednünk.

Mára a szerencsejátékoknak és fogadásoknak nem csak, hogy óriási kultusza alakult ki, de fogadási stratégiák és elméletek tárházát is kialakították azok, akik vagyonokat tudtak felhalmozni ezek használatával. Így mielőtt elkezdünk komolyabban foglalkozni a szerencsejátékokkal vagy fogadásokkal, az ismert módszerekkel mindenképpen ismerkedjünk meg részletesebben.

Az olyan taktikát, mint például a Martingale módszer (amikor minden veszteség után duplázzuk a feltett tétünket) vagy az arányosan növekvő tétek módszere (amikor mindig csak pl. 10%-kal játszunk, azonban a megnyert összeget is mindig hozzátesszük a következő tétünkhöz, így arányosan növekszik a feltett összegünk) mind-mind fontos dolgokat taníthatnak a kezdő fogadóknak. És mielőtt valaki azonnal felháborodna a kommentszekcióban, semmi esetre sem szeretnénk azt mondani, hogy ezen módszerek közül bármelyik is a legjobb és hibátlan módszer lenne. De ahhoz, hogy minél okosabb fogadási döntéseket tudjunk hozni, a legjobb az, ha folyamatosan nyitva tartjuk a szemünket és minél több módszerrel megismerkedünk, hogy aztán kritikusan és tapasztalatokra alapozva tudjunk elvetni néhányat és megtartani másokat. Ha sosem ismerünk meg új módszereket, sosem fogunk fejlődni.

5. Ne a szíveddel fogadj

Érdekes kérdés a sportfogadás esetén, hogy sportrajongókból lesznek-e a legjobb fogadók. Embere válogatja, természetesen, és mindenki más, de sokan gondolják úgy, hogy a sportfanok jobb eséllyel nyernek a fogadásokon: rajongók, tehát jól ismerik a sportot, így nagyobb eséllyel látják át a helyzeteket. Azonban a sportfanoknak van egy nagy bajuk is: hajlamos egy csapat felé húzni a szívük. Ez természetesen sok esetben pozitív is tud lenni – nincs is annál szebb, mint amikor hosszú évek kitartó szurkolása után a csapatunk emeli a magasba a kupát.

Online fogadás a kriptovaluták korában: minden, amit a kriptósoknak tudni kell a fogadási stratégiákról

Ez viszont nem jelenti azt, hogy mindig ők is lennének az esélyesek. Kedvenc csapat ellen fogadni pedig sok ember száméra főbenjáró bűn– sokszor jobb ezt teljes mértékben elkerülni, és inkább egy másik csapattal kapcsolatban fogadni. A mi mérkőzéseinket meg élvezzük ki szépen úgy, ahogy hosszú évek óta tesszük.

Ha valakinek meghoztuk a kedvét a sportfogadások világához, akkor az unibet bónusz kódjával könnyen el lehet kezdeni a szórakozást.

Ahogy korábban is említettük, azonban mindig csak annyi pénzt tegyünk fel ezekre a mérkőzésekre vagy játékokra, amelynek elvesztése nem okoz gondokat a mindennapi életünkben. Döntésünket minden esetben előzze meg gondos információgyűjtés, hogy pontosan tudjuk, mire és milyen feltételekkel fogadunk.