A vagyonunk 1%-át Bitcoinba kellene fektetni

Chamath Palihapitiya, a Facebook korábbi ügyvezetője és a Virgin Galactic elnöke azt javasolja, hogy mindenkinek a nettó keresetének 1%-át Bitcoinba kellene fektetni. Úgy gondolja, hogy a Bitcoin minősége egy teljesen korrelálatlan eszközosztály.

“A Bitcoin egy nagyon egyedi eszközosztály.”

Chamath Palihapitiya

Chamath Palihapitiya 2013 óta mondja, hogy szerinte minden befektetőnek, legyen az intézményi vagy lakossági, helyet kellene hagynia a portfóliójában az első számú kriptovaluta számára.

“Mindenkinek a vagyona 1%-át BTC-ban kellene tartania.”

A tapasztalt kockázatitőke-befektető rámutatott, hogy a Bitcoin egy új típusú eszközosztály, amely nem áll korrelációban a hagyományos árukkal, részvényekkel és más befektetési eszközökkel. Azt is hozzátette, hogy a Bitcoinba azért érdemes befektetni, mert nem korrelál más eszközosztályokkal. Ugyanakkor rámutatott arra is, hogy a BTC volatilitásából kifolyólag nem érdemes minden megtakarításunkat ebbe fektetni.

„… ezek nem eseményvezérelt stratégiák, a koronavírus okozta félelem miatt nem szabad Bitcoint vásárolni, ez egy ostoba stratégia.”

Palihapitiya szerint a Bitcoinban lévő befektetésünket a nehezebb időkre kell tartogatni és reménykedni benne, hogy ezt soha nem kell felhasználnunk. Azt tanácsolja, hogy a befektetésünk 1%-a menjen Bitcoinba, és ne nézzünk rá, csak krízishelyzetben, amikor valóban szükség van rá.

„Minden befektetőnek, beleértve a lakossági befektetőket is, a Bitcoinba történő befektetést egyfajta biztonsági tartaléknak kellene tekinteni, amit a matrac alatt tartanak, és remélik, hogy soha nem lesz szükségük rá. De ha mégis, akkor ki fog húzni a bajból, mert coinonként százezreket vagy milliókat fog érni dollárban.”

Palihapitiya hozzátette, hogy minden más pénzügyi befektetési termék korrelál egymással.

„A Bitcoin nem korrelál a világ többi részével és annak működésével sem.”

Ez nagyon lényeges, különös tekintettel a jelenleg világszerte zajló gazdasági bizonytalanságra – negatív kamatlábak, a koronavírus okozta ellátási lánc problémák, stb. A lakossági befektetők sokkal jobban fognak profitálni a BTC-ból szisztematikus összeomlás esetén, mint a jól diverzifikált gazdag befektetők.

Palihapitiya szerint nagyszerű, hogy a világon bárki hozzáférhet egy korrelálatlan fedezeti eszközhöz.

„…a világ bármely országának egy átlagos polgára számára is ez egy teljesen korrelálatlan fedezet lehet.”

A biztonsági menedék narratívája továbbra is sértetlen?

A Bitcoinnak igen mozgalmas hete volt. Az év eleje óta elért árfolyam növekedése elveszett, jelenleg körülbelül 8.675 dollár. A volatilitás ellenére a befektetők a feleződés miatt még mindig bikapiacot várnak.

A Bitcoin továbbra is 20,45%-os növekedést ért el ebben az évben, még akkor is, ha 8.675 dollárra esett vissza. Szeptember óta először e hónap elején emelkedett 10.000 dollár fölé.
Sértetlen maradt a kriptovaluta azon narratívája, hogy biztonsági menedékként működik mint az arany is?

Palihapitiya Warren Buffet-et kivételes befektetőnek nevezte, de nézetei a BTC iránt elavultak és tévesek.

„…nézetei a BTC iránt 100%-osan elavultak és tévesek.”

Palihapitiya nem az egyetlen befektető, aki úgy gondolja, hogy a Bitcoin kiváló fedezeti eszköz lehet a volatilitás és a kockázatok ellen a hagyományos piacokon. A pénzügyi televíziós műsorvezető, Max Keiser szintén értéktárolónak és „digitális aranynak” gondolja a Bitcoint.

Palihapitiya meghúzott egy határvonalat, és azt mondja, hogy ő sohasem nevezné a Bitcoin-t „digitális aranynak”. Ő inkább menedéknek tekinti egy gazdasági válság esetén, ami a szisztematikus összeomlás elleni védelemnek egyik legjobb eszköze lehet.

>>>Válts stabilcoinokat a CoinCashnél! Kattints a részletekért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük