Az OpenAI a Google keresőmotorjára dobta ki a hálóját

Az OpenAI letaszíthatja trónjáról a Google-t a keresések területén, vélik azok a webes nyomozók, akik a ChatGPT-hez kapcsolódó keresőeszközre utaló jeleket fedeztek fel.

Az OpenAI egy AI alapú keresőmotoron dolgozhat, amely kihívója lehet a technológiai titán Google-nek. Az iparági pletykákból és állítólagos bennfentes kiszivárogtatásokból bontakozik ez a narratíva. Az első utalások februárban kerültek felszínre. Ekkor a The Information arról számolt be, hogy az OpenAI egy olyan keresőalkalmazást fejleszt, amely a Google fő kompetenciáját célozza meg.

Ha ez igaz, akkor ez jelentősen eltérne a vállalat jelenlegi, a Microsofttal kötött megállapodásától, amely szerint a Bing segítségével a ChatGPT hozzáférést biztosít a világhálóhoz. A Bing a retrieval-augmented generation (RAG) segítségével javítja a válaszokat azáltal, hogy a webes keresésekből származó adatokat a GPT-4 chatbot válaszaiba ágyazza be – ezzel előnyhöz jut az információk naprakészségét tekintve.

Pletykák szerint jöhet a ChatGPT alapú keresés

Nemrégiben egy Jimmy Apples álnéven publikáló, a mesterséges intelligencia területén jól ismert kiszivárogtató azt állította, hogy az OpenAI hamarosan új keresőmotort jelenthet be. A chatgpt.com-hoz kapcsolható új domainnév bejegyzésekre hivatkozva azt állította, hogy a kaliforniai mountain view-i székhelyű cég egy olyan eseményre készül, amelyen bemutatják ezt az új képességet.

OpenAI keresés

„Május 9-én 10 órakor lesz egy OpenAI esemény, ahol valószínűleg nem egy új modellt mutatnak be, hanem keresőmotor bejelentés lesz.” – tweetelte.

Ashutosh Shrivastava – egy másik Twitter-felhasználó, aki szintén aktív az AI-közösségben – tovább spekulálva azt állította, hogy az OpenAI nagyon aktív volt egy új subdomainnel, amelynek neve search.chatgpt.com.

„Az OpenAI legutóbbi SSL-tanúsítványának naplói valami érdekeset mutattak: a domainnév (search-dot-chatgpt-dot-com) arra utalhat, hogy az OpenAI keresési funkciót fejleszt. „ – mondta.

A WHOIS domainregiszterben a keresés szintén megerősíti, hogy a subdomain létezik, de a hozzáférés egyelőre sikertelen.

Jimmy Apples azt is elmondta, hogy az OpenAI további funkciókat vagy AI-modelleket is tesztelhet.

„Április 24. óta legalább 50+ új aszinkron subdomaint számolok.” – tweetelte. Azt találgatta, hogy egy új ChatGPT keresőmotor gyorsabb válaszokat adhat-e, mint a fő chatbot, és rendelkezik-e erős összefoglaló képességekkel.

Webes keresés és mesterséges intelligencia

A ChatGPT-hez hasonló, fogyasztóbarát AI-eszközök robbanásszerű debütálásáig a Google volt a keresés királya. Ez az emberek számára a fő módját jelentette az online információkeresésnek. Kulcspozícióját azonban egyre jobban megkérdőjelezi az, hogy a felhasználók egyre szívesebben kérdeznek chatbottól, mint a Google-kereséstől.

Egyesek már úgy gondolják, hogy ez váltás már nagyon időszerű lenne. Ugyanis a Google keresési eredményeibe egyre jobban bezsúfolták a fizetett hirdetéseket és olyan webhelyeket, amelyek csak azért léteznek, hogy a keresési forgalmat vonzzák.

Ha az OpenAI valóban kifejleszt egy GPT-alapú keresőmotort, akkor a Google keresővel szállhat szembe. A Google az 1998-as indulása óta lényegében az internet ezen kritikus aspektusát birtokolja.

A Semrush marketingplatform becslése szerint percenként 5,9 millió Google-keresés történik. Ez napi 8,5 milliárd keresést, illetve évi 3,1 milliárd keresést jelent. A mindössze 17 hónapos ChatGPT-t jelenleg havonta mintegy 1,6 milliárd látogató keresi fel.

Az OpenAI vezetője Sam Altman egy Lex Fridmannal közös podcastban nemrégiben utalt is arra, hogy az OpenAI a webes keresés újra feltalálásában érdekelt.

„Az LLM-ek és a keresés metszéspontja, nos, egy izgalmas kihívás. Nem hiszem, hogy bárki is feltörte volna még a kódot” – mondta. „Szívesen belevágnék ebbe. Szerintem ez nagyon király lenne.”