Az Opera már támogatja a Web 3.0 honlapok böngészését

Az Unstoppable Domains blokklánc domain szolgáltató partnerségre lépett az Opera böngészővel. Az együttműködés keretében a web 3.0-ás .crypto végződésű decentralizált honlapok is direkt elérhetőek lesznek a böngészőből.

A integráció egyelőre csak az Android mobilos alkalmazásokat érinti, ami közel 80 millió készüléket jelent.

A .crypto végződésű domainek, szemben a .com és más normális domainekkel, decentralizált honlapok fejlesztése mellett közvetlen kriptovaluta utalásokat is fogadhatnak.

Az Opera az első jelentős böngésző, ami hagyományos DNS domain rendszeren kívüli URL-eket is támogat, ezáltal engedve teret a decentralizált felépítésű webes infrastruktúra fejlődésének.

A blokklánc domaineket direkt a tulajdonosuk tárolja a kriptovaluta tárcájában (.crypto domainek esetében egy Ethereum tárcában) és nem a domain szolgáltató köztes vállalkozás, mint mondjuk a GoDaddy vagy Forpsi. Ez azt is jelenti, hogy a domain neveket csak egyszer kell megvenni, nincsenek éves díjak, illetve nagyobb szerepet kap az ökoszisztémában a domain nevek kereskedelme (lévén nem évülnek el). A decentralizált honlapok előnye, hogy peer-to-peer hálózatokon tárolják, mint mondjuk az IPFS-rendszerben, nem pedig a felhőszolgáltatóknál, mint amilyen az Amazon Web Services (AWS) is.

Egyelőre két blokklánc hálózat engedélyez domaineket, az egyik a Ziliqa blokklánca a .zil végződésű domaineket, a másik pedig a fent említett Ethereum .crypto-ja.

Az Unstoppable Domains több mint 60 kriptovalutát támogat a domain vásárlásakor, köztük bitcoint, litecoint és stabilcoinokat is,

A domain neveket lehet tárolni például a Trust Walletben, a MyEtherWalletben, Coinomin vagy éppen a MetaMaskon is.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük